Recept

Soté s tofu a čerstvými žampiony – minutková omáčka

Omáčka připravená do 10 minut. Výborná s noky, rýží, těstovinami i kuskusem. Kombinace žampionů a smetany je osvědčená, kousky opečeného tofu zajistí bohatou porci rostlinných bílkovin.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

 Ingredience

  • 1 balení menších žampionů (to menší, asi 250 g, mohou být bílé, zahradní, hnědé…)
  • 1 balení tofu (180 až 200 g, natural nebo marinované)
  • 2 balení smetany (celkem je to asi 400 g, buď tradiční 12% nebo jedna 30%, nebo rostlinná smetana na vaření)
  • Bramborový škrob (asi 2 lžíce)
  • Tuk na opečení tofu (přepuštěné máslo, řepkový olej, sezamový olej atd.)
  • 2 stroužky česneku
  • Kvalitní sojová omáčka (Tamari, Shoyu)
  • Sůl, pepř, drcený kmín, směs koření na případné dochucení tofu

 Postup

  1. Tofu vyndám z obalu, nechám okapat a vysuším ho papírovou utěrkou. Nakrájím na kousky a dám do mísy. Tofu lehce zakapu sojovou omáčkou a dochutím oblíbeným kořením. Tofu natural má neutrální chuť, marinované tofu už ochucené je. Podle toho se řídí, jak ho ochutím dále. Případně stačí i sojová omáčka, sůl a pepř.
  2. Tofu zapráším bramborovým škrobem. Ten udělá na tofu lehkou krustičku, zároveň i lehce zahustí omáčku. Chvíli nechám odležet a nakrájím si žampiony. Žampiony omyju a překrojím je na půl. Pak na plátky.
  3. Do nepřilnavé pánve dám trochu tuku a orestuji na něm kostičky tofu do zlatova. Tofu je “hotový výrobek”, proto stačí opékat ho pár minut.
  4. K tofu přidám žampiony. Ochutím je solí, pepřem, kmínem a restuji zase několik minut.
  5. Zaliju smetanou a už jen lehce provařím a odstavím. Doladím hustotu omáčky. Když ji dělám k nokům, preferuji hustší, k rýži zase naopak řidší. Záleží i na typu smetany. 15% nebo 30% tradiční smetana omáčku zahustí přirozeně více než řídká méně tučná smetana. Některé rostlinné smetany na vaření jsou také hustější. Rostlinné smetany je dobré spíše jen prohřát, moc je nepřevařit…Hotovo!

A teď už jen vybrat oblíbenou přílohu…🙂

> ☝️Hodil by se vám také recept na soté s masem? Vyzkoušejte toto osvědčené kuřecí soté v růžové omáčce.🙂

Ať se vám minutkové omáčky povedou!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...