Sůl, pepř, drcený kmín, směs koření na případné dochucení tofu
Postup
Tofu vyndám z obalu, nechám okapat a vysuším ho papírovou utěrkou. Nakrájím na kousky a dám do mísy. Tofu lehce zakapu sojovou omáčkou a dochutím oblíbeným kořením. Tofu natural má neutrální chuť, marinované tofu už ochucené je. Podle toho se řídí, jak ho ochutím dále. Případně stačí i sojová omáčka, sůl a pepř.
Tofu zapráším bramborovým škrobem. Ten udělá na tofu lehkou krustičku, zároveň i lehce zahustí omáčku. Chvíli nechám odležet a nakrájím si žampiony. Žampiony omyju a překrojím je na půl. Pak na plátky.
Do nepřilnavé pánve dám trochu tuku a orestuji na něm kostičky tofu do zlatova. Tofu je “hotový výrobek”, proto stačí opékat ho pár minut.
K tofu přidám žampiony. Ochutím je solí, pepřem, kmínem a restuji zase několik minut.
Zaliju smetanou a už jen lehce provařím a odstavím. Doladím hustotu omáčky. Když ji dělám k nokům, preferuji hustší, k rýži zase naopak řidší. Záleží i na typu smetany. 15% nebo 30% tradiční smetana omáčku zahustí přirozeně více než řídká méně tučná smetana. Některé rostlinné smetany na vaření jsou také hustější. Rostlinné smetany je dobré spíše jen prohřát, moc je nepřevařit…Hotovo!