Dopřát si spoustu chutí nemusí nutně znamenat, že sníme 5 krajíců chleba, deset deka vajíčkové pomazánky a 5 plátků šunky.
Pečivo stačí rozkrájet na menší kousky a na každý pak střídmě naložit to, na co máte chuť. A nemusí toho být moc. Kvalita musí vždy vyhrát nad kvantitou.
Pikantní zeleninová pomazánka. Stačí rozmixovat nakládanou zeleninu ve sklenici s feferonkou, kouskem choriza a zjemnit lžící husté zakysané smetany.
Vajíčková pomazánka. Uvařte vejce na tvrdo, protlačte skrz mřížku nebo nakrájejte na drobno. Ochuťte solí, hořčicí, česnekem a vše spojte s kvalitním pomazánkovým máslem.
Tvarůžky. Jejich výhodou je, že obsahují málo tuku, hodně bílkovin, ale také hodně soli. Nejvýraznější jsou ty naše olomoucké.
Sýrová pomazánka z gorgonzoly. Velmi výrazný sýr s ušlechtilou plísní na povrchu, který je vhodný jako občasná chuťovka. Když se utře na pastu s kostičkou čerstvého smetanového sýra a doladí pepřem a jemně nasekanou cibulkou, máte výbornou výraznou pomazánku. Hodí se k ní vlašský ořech.
Sušená šunka. Seženete třeba parmskou nebo schwarzwaldskou. Některé jsou více tučné, jiné libové. Obsahují ale hodně soli, takže plátek či dva na chuť bohatě stačí.
Samozřejmostí je pak doplnit prkénko o více druhů zeleniny dle sezóny, aby tam hrálo co nejvíce barev. Perfektní jsou ředkvičky, kedlubna, kapie, rajčata, české papriky.