Jak už jste si určitě všimli, na Myšičce se objevují nejen přesné recepty, ale i různé inspirace, jak věci zkusit jinak. Tak dnes jednu přidávám. Snídaňovou 🙂 Mojí oblíbeností jsou různé vločky na slano, které doplňuji pokaždé o jinou zeleninu, koření a bílkovinu nejčastěji v podobě vajec, cottage či tvrdého sýra.
Na 1 porci budete potřebovat
4 lžíce vloček (dala jsem pohankové, mohou být ovesné jemně mleté atd.)
1 malou mrkev
1 hrnek vývaru nebo vody + koření dle chuti
Přepuštěné máslo Ghí
2 vejce
2 plátky slaniny (nebo šunky)
čerstvou petrželku, pažitku, můžete doplnit ještě dýňovými semínky
Postup
V malém rendlíku orestujte na troše másla Ghí na hrubo nastrouhanou mrkev. Přidejte vločky, zalijte vývarem nebo vodou a ochuťte kořením. Já dávám římský kmín, někdy špetku kari, lžičku sušené petrželky a čerstvě mletý pepř. Pár minut povařte, v případě potřeby lze konzistenci doladit tekutinou. Když si vločky takto na slano dělám samostatně, přidám do nich ke konci trochu nastrouhaného sýra Grana Padano a pár kešu ořechů.
K vločkám si připravte klasickým způsobem vejce, jak je máte rádi. Já jsem teď zvolila míchaná na slanině.
Ne každý má rád ke snídani sladké kaše. Vločky na slano jsou ale způsob, jak zpestřit jednoduchým způsobem jídelníček o různé zdroje sacharidů. Vloček v dnešní době existuje mnoho druhů. Já třeba jáhlové dělám na sladko s banánem, pohankové zase se špenátem a sýrem.
Pořád platí, že na snídani se musíte těšit a musí vám chutnat … Z pohledu zdraví a zajištění pestrosti stravy ale stojí zato objevovat nové způsoby, jak se nasnídat 🙂