Recept

Slané vafle s opečenou šunkou a cheddarem

Tyto vafle v sobě mají zapečenou šunku, lahodný sýr a bylinky. To jim dodává atraktivní chuť! Výborné jsou teplé i studené...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Než jsem se pustila do přípravy vaflí na slano, udělala jsem si průzkum co, kdo a jak.🙂Zaujal mě jeden americký recept, avšak celý hrnek cukru na 2 hrnky mouky je příliš. Jednalo se o vychytávku šéfkuchaře, sázel pravděpodobně na kontrast chutí. Já jsem si z toho “pro nás” vzala pouze 1 lžíci a chuť je výborná.

V receptech se pak také nejčastěji objevuje slanina. Tu jsem nahradila kvalitní vysokoprocentní šunkou, která jde na pánvi pohodlně opéct a splní účel výrazné chuti.

Do vaflí je možné dát různé druhy sýrů, jednoznačně však doporučuji zvolit nějaký tučnější a chuťově výraznější. 30% Eidam nebude “to ono”. Zatím vyhrává Cheddar…

Pokud je vás více nebo chcete vafle jako svačinu do krabičky na výlet, určitě zdvounásobte množství. 🙂

Ingredience na 2 porce

1 hrnek = 250 ml

  • 1 hrnek jemně mleté mouky (já jsem dala kombinace více druhů, např. čirokovou)
  • 2 vejce
  • 3 plátky šunky
  • 40 g cheddaru
  • 3/4 hrnku mléka nebo rostlinného mléka
  • 2 až 3 lžíce másla (asi 40 g)
  • 1 lžíce přírodního cukru (lze vynechat)
  • 1/2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli (nebo méně dle vašich potřeb)
  • Hrst nasekané pažitky nebo jarní cibuky

 Postup

  1. Nejdříve si na pánvi opeču z obou stran plátky šunky. Pak je nakrájím na malé kousky. Cheddar nastrouhám na hrubo. Pažitku nebo jarní cibulku na jemno.
  2. Vyšlehám vejce se lžící cukru do husté pěny. Určitě to trvá několik minut. Pokud by někomu vadila ta lžíce cukru, lze ji vynechat. Když je více času a dělám dvojitou dávku, dám si tu práci a z bílků vyšlehám sníh. Vafle budou o něco nadýchanější Jde to ale i bez toho…
  3. K vyšlehaným vejcím přidám máslo, mléko a pak všechny ostatní ingredience.
  4. Vaflovač nahřeju, mašlovačkou ho pro jistotu vytřu tukem a lžící nanáším těsto. Já dávám na 1 vafli 2 lžíce těsta. Peču podle zkušenosti s vlastním vaflovačem do zlatova. Ihned podávám! 🙂

TIP

Pokud by se vám vafle zdály po upečení zbytečně tuhé, nebo by těsto bylo při nabírání lžící spíše tužší než nadýchané, doporučuji přidat malé množství mléka navíc.

☝️Co příště zkusit sladkou variantu? Třeba tyto křehké mandlové vafle.🙂

Výhodou těchto vaflí se šunkou a sýrem je to, že chutnají dobře i studené. Když jich udělám do zásoby více a chci je podávat později teplé, dají se opéct v topinkovači… Jsou pak báječně křupavé.😇

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...