Jedna z verzí energetických kuliček, na které mám ingredience vždy doma. Kuličky se dají samozřejmě připravit i z ořechů, tímto receptem chci ale ukázat, že i semínka fungují. Výborná jsou pro tento účel slunečnicová. Opražené získají jedinečnou chuť a dají se snadno rozmixovat. Kromě toho jsou výborným a lokálním zdrojem zdravých tuků a mikroživin.
Ingredience na 18 kuliček
120 g datlové pasty (hmotnost rozmíchané vláčné pasty)
40 g slunečnicových semínek
40 g ovesných vloček (dala jsem jemně mleté celozrnné)
Citronová šťáva na doladění chuti a konzistence (asi 1 lžíce)
Postup
Připravím si datlovou pastu. Buď je možné ji připravit z datlí, tak, že se rozmixují s trochou vody, nebo ukrojím kus z hotového výrobku jménem Datlová pasta a také rozmixuji a lehce zvláčním vodou konzistenci.
Na pánvi si krátce na sucho opražím semínka spolu s vločkami. V malém robotu rozmixuji do hladka.
Promíchám důkladně s datlovou pastou a doladím citronovou šťávou. Ze hmoty vytvořím kouli a tu dám odležet do lednice. Alespoň na půl hodiny.
Pak už jen tvořím kuličky a hotovo!
TIP
Místo datlí je možné použít i sušené meruňky a stejným způsobem z nich rozmixováním vyrobit pastu. Chuť kuliček bude zase jiná… 🙂