Recept

Segedín z trouby – hustý, smetanový, extra jednoduchá příprava

Poctivý hustý smetanový segedín s perfektně vyladěnou chutí. Díky pečení v troubě je téměř bez práce. Pořádná porce zelí a měkkého masa v jednom pekáči! Receptura je bez mouky.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Inspiraci na tento recept jsem objevila na oblíbených stránkách Davídkovo koření. Zbožňuju recepty, které šetří můj čas a nemusím stát u plotny a hlídat a míchat.🙂

Zní to až podezřele jednoduše. Stačí nakrájet cibuli, maso a zelí, vše smíchat dohromady a šoupnout to do trouby. A ono to geniálně funguje!

Množství je do většího pekáče. Z kila masa a z kila zelí. Pokud jste doma dva, budete ho jíst asi 3 dny.😀 No co, dobrého segedínu není nikdy dost.

 Ingredience

  • 1 kg masa (vepřová plec, kostky)
  • 1 kg bílého zakysaného zelí
  • 2 střední nebo 1 velká cibule
  • 1 hrnek vody na podlití
  • 2 kelímky zakysané smetany (1 kelímek 200 g)
  • 1 kelímek 30% smetany
  • 2 lžíce sladké papriky (já používám tuto kvalitní slovenskou papriku lahůdkovou
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 polévková lžíce koření do gulášů a zelných jídel – doporučuji toto koření Valach
  • Sůl a pepř

Postup

  1. Zelí propláchnu a překrájím na drobnější kousky. Maso nakrájím na stejně velké kostky. Cibuli nakrájím na kostičky.
  2. Vše dám do pekáče, ve kterém budu segedín péct. Ochutím solí, paprikou, kořením a vše promíchám dohromady.
  3. Zaliju hrnkem vody, přiklopím a peču pozvolna do změknutí masa. Ideální je péct na 150 stupňů klidně 3 hodiny.
  4. Když je maso měkké, vliju do pekáče zakysanou i klasickou smetanu, promíchám a peču na vyšší stupeň bez víka ještě asi 15 až 20 minut. Hotovo!

TIP č. 1

K segedínskému guláši se tradičně podává houskový knedlík. Já místo knedlíku preferuji vláčný kváskový chléb. Když si chci s přílohou vyhrát, skvěle se hodí chlupaté knedlíky, jejichž základ tvoří vařené i syrové brambory.

TIP č. 2

Jak zesílit chuť segedínu, aby byl výrazný a měl šmrnc? Skvěle se mi osvědčil tento Garlic pepper neboli česnekový pepř. Je to univerzální koření pro zesílení chuti, které používám místo česneku a pepře. Hodí se perfektně nejen do různých gulášů, perkeltů, ale také na steaky a ryby. Já Garlic pepper dávám i do cibulového salátu. Přidejte 1 lžičku Garlic pepperu do segedínu a to budete koukat. Já už to nedělám jinak.🙂

TIP č. 3

Originální recept na pečený segedínský guláš, ze kterého jsem vycházela, najdete tady.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...