Quinoa je výživná bezlepková pseudoobilovina, která má v kuchyni snadné a široké využití. Můžete ji přidat třeba do zeleninového rizota, vynikající je ale i do studených salátů.
Quinoa je nutričně velmi hodnotná obilovina, se kterou se pracuje podobně jako s rýží. Dá se používat jak na sladko, tak na slano. Hodí se na přípravu různých placiček, kaší, ale i jako zajímavá příloha.
Dnes už běžně seženete více druhů quinoi. Bílou, červenou i černou. Tu černou ráda používám především do salátů, které jsou díky ní chuťově netradiční, ale hlavně syté.
Budete potřebovat
Uvařenou quinou
Krátce povařený cukrový hrášek
Vejce uvařená na tvrdo
Ředkvičky (nebo jinou zeleninu)
Papriky
Dresing dle chuti
Postup
Quinou uvařte do měkka podle návodu. Pokud dělám salát do větší mísy, stačí mi na to šálek suché quinoi. Tu propláchnu vodou, zaliju dvěma a půl hrnky vody a vařím na mírném stupni asi 15 minut. Nechám případně ještě dojít pod pokličkou.
Vejce uvařte na tvrdo, na 1 porci dávám 1 vejce.
Cukrový hrášek krátce poduste, aby si ponechal krásnou zelenou barvu i tvar.
Nakrájejte na kousky různé druhy zeleniny, já jsem zvolila papriku a ředkvičky.
Místo ředkviček lze použít napařenou brokolici, lahůdkovou cibulku, rukolu …
Když máte čas a chuť, výborné je papriky do salátu předem ugrilovat nebo orestovat.
Salát můžete jen doladit lehkou zálivkou z olivového oleje a citronové šťávy, nebo zvolit kombinaci citronové šťávy, olivového oleje a medu.
Pokud máte rádi smetanovější dresingy, zkuste kombinaci hustého řeckého jogurtu, hořčice a citronové šťávy.
Inkové považovali quinou za posvátnou, NASA ji dokonce zkoumá jako potravinu vhodnou pro astronauty. To nebude jen tak 🙂