Recept

Salát s vejci, hráškem a černou quinoou

Quinoa je výživná bezlepková pseudoobilovina, která má v kuchyni snadné a široké využití. Můžete ji přidat třeba do zeleninového rizota, vynikající je ale i do studených salátů.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Quinoa je nutričně velmi hodnotná obilovina, se kterou se pracuje podobně jako s rýží. Dá se používat jak na sladko, tak na slano. Hodí se na přípravu různých placiček, kaší, ale i jako zajímavá příloha.

Dnes už běžně seženete více druhů quinoi. Bílou, červenou i černou. Tu černou ráda používám především do salátů, které jsou díky ní chuťově netradiční, ale hlavně syté.

Budete potřebovat

  • Uvařenou quinou
  • Krátce povařený cukrový hrášek
  • Vejce uvařená na tvrdo
  • Ředkvičky (nebo jinou zeleninu)
  • Papriky
  • Dresing dle chuti

Postup

  1. Quinou uvařte do měkka podle návodu. Pokud dělám salát do větší mísy, stačí mi na to šálek suché quinoi. Tu propláchnu vodou, zaliju dvěma a půl hrnky vody a vařím na mírném stupni asi 15 minut. Nechám případně ještě dojít pod pokličkou.
  2. Vejce uvařte na tvrdo, na 1 porci dávám 1 vejce.
  3. Cukrový hrášek krátce poduste, aby si ponechal krásnou zelenou barvu i tvar.
  4. Nakrájejte na kousky různé druhy zeleniny, já jsem zvolila papriku a ředkvičky.

Místo ředkviček lze použít napařenou brokolici, lahůdkovou cibulku, rukolu …

Když máte čas a chuť, výborné je papriky do salátu předem ugrilovat nebo orestovat.

Salát můžete jen doladit lehkou zálivkou z olivového oleje a citronové šťávy, nebo zvolit kombinaci citronové šťávy, olivového oleje a medu.

Pokud máte rádi smetanovější dresingy, zkuste kombinaci hustého řeckého jogurtu, hořčice a citronové šťávy.

Inkové považovali quinou za posvátnou, NASA ji dokonce zkoumá jako potravinu vhodnou pro astronauty. To nebude jen tak 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...