Když je nálada na něco lehkého, bohatě si vystačíte s červenou řepou a hustým jogurtem, chuť i nutriční hodnoty pak snadno vyladí hrstka vlašských ořechů.
Když už vařím červenou řepu, vždy udělám nějakou tu bulvu navíc a mám tak základ pro mnoho dalších jídel. Během chvilky tak můžu vyrobit zdravou pomazánku, polévku, přidat nastrouhanou řepu do moučníku nebo si vyrobit lehký salát.
Na 1 porci budete potřebovat
2 menší bulvy uvařené červené řepy
2 vrchovaté lžíce smetanového řeckého jogurtu (10% tuku)
Hrstku vlašských ořechů (předem alespoň krátce namočených)
Na dochucení sůl, čerstvě namletý pepř, citronovou šťávu, hladkolistou petrželku
Postup
Bulvy červené řepy uvařte v celku ve slupce do poloměkka. Délka varu se liší podle velikosti bulvy. Nechte zchladnout, oloupejte a nakrájejte na proužky.
Smíchejte důkladně s jogurtem, ořechy, ochuťte solí, pepřem, citrónovou šťávou a nechte chvíli vychladit.
Já si tento salát ráda dávám se žitnou bagetkou pokapanou panenským olivovým olejem.
Pokud byste si chtěli salát udělat sytější s větší porcí bílkoviny, můžete do něj zakomponovat vejce uvařené na tvrdo.