Rýžový salát si většinou dělám ve chvíli, kdy jsem rýže udělala více a mám chuť ji smysluplně zapojit.
A když je celozrnná, o to lépe se do salátu hodí. Postará se o přísun komplexních sacharidů a nemusíte sahat po pečivu …
Budete potřebovat
Uvařenou rýži (zkuste celozrnnou)
Uzené nebo marinované tofu
Rukolu
Nastrouhanou mrkev
Zelené olivy
Na zálivku citronovou šťávu, olivový olej a med
Postup
Rukolu propláchněte a nakrájejte na jemno, mrkev na hrubo nastrouhejte.
Uzené tofu nakrájejte na kostičky a můžete hned použít do salátu. Pro výraznější chuť je možné ho opéct krátce na pánvi.
Ve větší misce pomocí metličky rozmíchejte olivový olej, citronovou šťávu a med. Na 1 větší porci dávám šťávu z půlky malého citronu, lžíci olivového oleje a lžičku medu.
Všechno smíchejte dohromady a nechte chvíli uležet.
TIPY
Místo oliv se do salátu hodí bílé fazole.
Pro ostřejší chuť nasejekte do salátu na drobno čerstvou řeřichu. Je bohatým zdrojem vitaminu C
Při konzumaci nezapomínejte dostatečně kousat. Jak se říká “žaludek nemá zuby”. A když na jídlo navíc nespěcháte, tělo pak lépe vstřebá živiny a mozek má šanci přijmout v rozumném čase informaci o nasycení. Pro zdravý vztah k jídlu a udržení přiměřené hmotnosti je toto jedna ze zásadních věcí.