Recept

Rýžovo – zeleninové placičky s tvarohovým dipem

Zeleninu je potřeba zapojovat celý rok, každý den. Obzvlášť v podzimním a zimním období je vhodnější její tepelná úprava v kombinaci se zahřívacím kořením. Placičky pečené v troubě jsou proto ideální volbou. Tentokrát v rýžové variantě.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Na 2 dospělé porce (6 placiček) budete potřebovat

  • 150 g předem orestované a posekané zeleniny
  • 100 g uvařené rýže (lepší lepivější druhy, kulatozrná, jasmínová…)
  • 1 vejce
  • 100 g tvarohu ve vaničce (jak tučný záleží na vašich preferencích)
  • 50 g oblíbeného tvrdého sýra ( NE nízkotučný, vhodná je gouda)
  • cca 50 g mouky na dohuštění směsi dle vašich preferencí (dala jsem cizrnovou mouku)
  • na dochucení sůl, pepř, koření ( je možné dát pikantní koření, jakékoliv koření na zeleninu, sušené bylinky, já jsem přidala směsv kde je sůl, petržel, pažitka, kmín, česnek, cibule, kurkuma…)
  • olivový olej

Postup

  1. Kousky zeleniny orestujte na olivovém oleji tak, aby byla stále pevná. Žádné dušení do “blátivé” konzistence. Zeleninu posekejte v malém robotu na drobné kousky.
  2. K zelenině přidejte uvařenou rýži, vejce, tvaroh, tvrdý sýr. Dochuťte, jak vám vyhovuje. Někdy placičky dělám pikantní, jindy je dochucuji jen mořskou solí, česnekem a čerstvým koriandrem.
  3. Dohustěte do požadované konzistence pomocí “suché ingredience”. Může to být mouka, ale i různé vločky, domácí strouhanka …
  4. Plech vyložte pečícím papírem, který potřete olivovým olejem. Dělám to pomocí rukou a pak těma namaštěnýma rukama nabírám z mísy hmotu a vytvaruji placičku.
  5. Pečte na 200 až 220 stupňů asi 20 minut do zlatova.

Zatímco se placičky pečou, připravte si nějaký hustý domácí dip. Já doporučuji obzvlášť v zimním období zařazovat do jídelníčku koření kurkuma, které má blahodárné účinky na organismus, například protizánětlivé. Dip jsem tentokrát připravila tak, že jsem smíchala tvaroh s jogurtem a dochutila lžící majonézy, sušenými bylinkami a kurkumou. Stroužkem česneku navíc rozhodně nic nezkazíte 🙂

Placičky jsou syté, nutričně hodnotné, bohaté na vlákninu a navíc při jejich přípravě nemusíte stát u pánve s přepáleným olejem 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...