Dejte vařit rýžové těstoviny podle návodu. Mějte na paměti, že bezlepkové těstoviny je třeba více hlídat a raději je nechat “lehce dojít”, než je převařit. Po uvaření je promíchejte se lžičkou oleje.
Připravte si minutkovou omáčku. Na přepuštěném oleji orestujte lehce do zlatova na drobno nakrájenou cibuli. Přidejte na kostičky nakrájený tempeh. Pokud je přírodní, ještě ho ochuťte kořením. Tempeh krátce orestujte.
Přidejte asi 2 lžičky kari koření. Já jsem použila jemnější nepálivou variantu. Dle chuti ještě zvýrazněte zeleninovým bio bujónem.
Vlijte rostlinnou smetanu a krátce společně prohřejte. Rostlinnou smetanu není třeba dlouho vařit.
Na závěr promíchejte s těstovinami a nakrájenými zelenými fazolkami připravenými nad párou.
Rostlinné smetany jsou alternativou tradiční živočišné smetany. Jsou variantou pro příznivce rostlinné stravy nebo pro alergiky. Můžete vybírat mezi mnoha druhy. Výhoda tohoto receptu je v tom, že snese jak chuťově jemnou a neutrální rýžovou smetanu, tak specifickou kokosovou smetanu. Rostlinné smetany je dobré do jídla přidávat až ke konci.
Zeleninový bio bujón je univerzální dochucovadlo, které využijete jak do omáček, tak polévek. Mně se osvědčilo toto velké balení Würzl, které vydrží v zásobách delší dobu. Existují i další alternativy bujónů bez glutamanu, doporučuji mrknout na eshop Countrylife.cz.
> ☝️Další tip na jídlo bez masa? Vyzkoušejte tyto Křupavé karbanátky v bezlepkové panko strouhance.
Sdílet recept myšičky na: