Recept

Rýže pečená v troubě jako příloha

Rýže pečená v troubě je jeden z tradičních postupů, jak velmi snadno docílit povedeného výsledku. Můžete ji připravit zcela přírodně, nebo do pekáčku přidat rovnou bylinky a koření.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Rýži připravuji různými způsoby. Postupuji podle toho, co s ní plánuji a také podle toho, zda bude sloužit jako příloha nebo základ hlavního jídla. Jednou z výhod tohoto postupu je, že není třeba nic míchat a hlídat. Trouba se o vše postará.

Na 4 porce budete potřebovat

1 hrnek = 300ml

  • 1 zcela plný hrnek rýže
  • 2 hrnky horké vody
  • 1 lžíci oleje
  • 1 cibuli (lze vynechat)
  • Dále na dochucení – sůl, popř. pár kuliček pepře, nového koření, zajímavou chuť dodá hřebíček

Postup

  1. Rýži propláchněte a vsypte do pekáčku. Zalijte ji horkou vodou, osolte, popř. přidejte další koření.
  2. Doprostřed rýže vložte celou oloupanou cibuli. Dodá rýži chuť, dělám rýži ale i bez ní. 1.Přidejte lžíci oleje nebo oříšek másla Ghí
  3. Přiklopte víkem a duste/pečte v předem vyhřáté troubě na cca 200° (horkovzdušná), 220° elektrická po dobu 30 – 35 minut. Zkoušela jsem i bez víka a postup funguje také.

TIPY

  • Na trhu existuje velké množství druhů rýže a každá vyžaduje jiné zacházení. V troubě mám vyzkoušenou rýži basmati, jasmínovou rýži, parboiled, dlouhozrnnou, ale i kulatozrnnou.
  • Rýže udělejte kolik chcete, dejte však vždy dvojnásobné množství vody.
  • Někdy rýži v troubě peču rovnou se směsí zeleniny a koření a mám pak základ na rizoto.

Kolik rýže na osobu?

Pokud máte rýži jako hlavní jídlo počítejte se 100g suché rýže. Jako příloha vám bude stačit 60g, pro větší jedlíky 80g.

Abyste nemuseli rýži vážit – pokud naplníte po okraj 300ml hrnek rýží, je to přes 240g, tedy 4 porce.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...