Z vteřiny na vteřinu jsem se v neděli rozhodla, že přeci jen něco upeču. Kouknu do lednice, tam 2 tvarohy, vajíčka. Ale neměla jsem ovoce. Najednou si všimnu bezpeckového hroznového vína. V šuplíku jsem pak místo hrubé mouky sáhla po špaldové krupici a plán byl jasný …
Celá kulatá dortová forma zmizela jako mávnutím proutku. Hlavně teda proto, že nás na ni bylo nakonec 8 a každý dostal 1 kousek 🙂
Na tomto moučníku mám nejraději višně. Když ale nejsou, tak výborně poslouží i hrozny.
Budete potřebovat
2 tvarohy ve vaničce (polotučné)
3 vejce
5 lžic špaldové krupice
100g másla
100g sladidla (lze hnědý cukr, med, obilný sirup atd. )
1 BIO vanilkový cukr (nebo doma vyrobený z vanilkového lusku a přírodního cukru)
Pšeničné klíčky na posypání (mohou být i mleté mandle)
2 lžičky BIO kypřícího prášku do pečiva
Bezpeckové hrozny k ozdobení (nebo višně, meruňky, broskve, borůvky…)
Postup
Máslo vyšlehejte spolu s vejci a cukrem.
Přidejte tvarohy, vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového extraktu, 2 lžičky prášku do pečiva a oslaďte dle chuti tak, aby Vám to vyhovovalo. Pokud tvaroh není nakyslý a má jemnou chuť, nemusíte sladit tolik. Obecně platí, že čím méně, tím lépe.
Vmíchejte asi 5 lžic špaldové krupice. V případě potřeby je možné nahradit obyčejnou krupicí, hrubou moukou nebo kukuřičnou krupicí)
Těsto vlijte do vymazané a vyspypané kulaté dortové formy (průměr 26cm)
Povrch poprašte pšeničnými klíčky nebo mletými mandlemi a bohatě ozdobte ovocem.
Pečte na 180 stupňů asi 40 minut. Povrch musí lehce zezlátnout, může být ale měkký. To neřešte, po vychladnutí moučník zatuhne.
Pšeničné klíčky u mě doma nesmí chybět. Nyní se mi hodily na podsypání ovoce, aby tolik nekleslo, ráda je také používám při výrobě pomazánek nebo na obohacení polévek.