Když peču, tak si ve většině případů těsta vždy připravuji sama. Na jakýkoliv závin se dá domácí těsto připravit snadno a rychle. Nikdy ale není tak křupavé a specifické jako to listové. Zas takový nadšenec ale nejsem, abych ho vyráběla doma, tak sem tam koupím hotové chlazené listové těsto, které je v lednici připravené. Stačí ho vytáhnout, naplnit nasekanými jablky, rozinkami, posypat skořicovým cukrem a za pár minut je v troubě. Je ale výborným základem i pro slané varianty. Nejčastěji ho plním zelím nebo špenátem, teď jsem ho ale doslova “narvala” zeleninou, aby to nebylo o tom těstě, ale hlavně o té zelenině.
Budete potřebovat
1 balení hotového listového těsta
1 cibule
cca 350 g zeleniny (mražený hrášek a na jemné plátky nebo na hrubo nastrouhaná mrkev, může být i směs mražené zeleniny)
2 vejce
100 g nastrouhaného sýra (Gouda, Grana Padano atd.)
Olej
Sůl, pepř, koření na zeleninu
Žloutek nebo mléko na potření
Sezamová semínka na posypání
Postup
Zeleninu orestujte na oleji tak, aby lehce změkla. Ochuťte solí, pepřem, oblíbeným kořením na zeleninu.
Rozklepněte do pánve 2 vejce a promíchejte tak, aby se lehce mezi zeleninou “srazila”
Přisypte nastrouhaný sýr, který celou směs dobře spojí.
Placku listového těsta položte i s pečícím papírem na nepřilnavý plech a dopřostřed dejte náplň. Těsto pak přehněte z jedné a z druhé strany a po stranách spojte, aby se nerozlezl.
Potřete žloutkem nebo mlékem a posypte sezamovým semínkem.
Pečte na 190 stupňů asi 20 min nebo do zezlátnutí.
Výborný je teplý i studený 🙂
A kdybyste té zeleniny měli málo, doplňte si závin na talířku ještě o kopeček kvašené zeleniny, která dodává enzymy, zlepšuje trávení a obsahuje cenné bakterie 🙂