Recept

Rychlý listový závin se zeleninou

Slaný listový závin nikdy chutí neurazí. Jak ho udělat tak, aby byl sytý, chuťově výrazný a zároveň obsahoval dostatek vlákniny?

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když peču, tak si ve většině případů těsta vždy připravuji sama. Na jakýkoliv závin se dá domácí těsto připravit snadno a rychle. Nikdy ale není tak křupavé a specifické jako to listové. Zas takový nadšenec ale nejsem, abych ho vyráběla doma, tak sem tam koupím hotové chlazené listové těsto, které je v lednici připravené. Stačí ho vytáhnout, naplnit nasekanými jablky, rozinkami, posypat skořicovým cukrem a za pár minut je v troubě. Je ale výborným základem i pro slané varianty. Nejčastěji ho plním zelím nebo špenátem, teď jsem ho ale doslova “narvala” zeleninou, aby to nebylo o tom těstě, ale hlavně o té zelenině.

Budete potřebovat

  • 1 balení hotového listového těsta
  • 1 cibule
  • cca 350 g zeleniny (mražený hrášek a na jemné plátky nebo na hrubo nastrouhaná mrkev, může být i směs mražené zeleniny)
  • 2 vejce
  • 100 g nastrouhaného sýra (Gouda, Grana Padano atd.)
  • Olej
  • Sůl, pepř, koření na zeleninu
  • Žloutek nebo mléko na potření
  • Sezamová semínka na posypání

Postup

  1. Zeleninu orestujte na oleji tak, aby lehce změkla. Ochuťte solí, pepřem, oblíbeným kořením na zeleninu.
  2. Rozklepněte do pánve 2 vejce a promíchejte tak, aby se lehce mezi zeleninou “srazila”
  3. Přisypte nastrouhaný sýr, který celou směs dobře spojí.
  4. Placku listového těsta položte i s pečícím papírem na nepřilnavý plech a dopřostřed dejte náplň. Těsto pak přehněte z jedné a z druhé strany a po stranách spojte, aby se nerozlezl.
  5. Potřete žloutkem nebo mlékem a posypte sezamovým semínkem.
  6. Pečte na 190 stupňů asi 20 min nebo do zezlátnutí.

Výborný je teplý i studený 🙂

A kdybyste té zeleniny měli málo, doplňte si závin na talířku ještě o kopeček kvašené zeleniny, která dodává enzymy, zlepšuje trávení a obsahuje cenné bakterie 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...