Recept

Rychlá pórková omáčka – skvělá k těstovinám

Pórek nemusí sloužit v receptech doplňkově, ale může hrát hlavní roli. O pórkové polévce už každý jistě slyšel, omáčka už ale není zas tak běžnou záležitostí. Hotová je raz dva, takže hurá na ni.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Pórek je dostupný celý rok, takže se s ním dá vymýšlet do aleluja. Nejčastěji dělám pórkové polévky nebo rizoto s pórkem a hlívou ústřičnou, teď přišla řada na omáčku. Na první pohled vás asi fascinovat nebude, když se ale pěkně naservíruje s “pěknými” těstovinami, zářivým vajíčkem, posype se zelenými bylinkami, tak jsme úplně někde jinde 🙂

Budete potřebovat

  • 1 velký pórek
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci přepuštěného másla
  • 250 ml vývaru
  • 250 ml rostlinné smetany (1 balení, např. ovesná)
  • 2 lžíce mouky (dala jsem ovesnou, může být jemně mletá kukuřičná)
  • sůl, zelené bylinky jako koření dle chuti
  • lze i stroužek česneku

Postup

  1. Na přepuštěném másle orestujte nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájený pórek. Na mírném stupni, aby pórek nezačal hnědnout. Pár minut restujte, nechte změknout.
  2. Vedle v míse metličkou promíchejte vývar, rostlinné mléko a mouku. Vlijte k pórku, dle chuti osolte a povařte 10 minut.
  3. Ke konci můžete přidat prolisovaný stroužek česneku. Rozmixujte do hladka a dolaďte konzistenci. Ke konci můžete přisypat na velmi jemno nasekané zelené bylinky. Třeba koriandr nebo pažitku nebo petrželku. Hotovo.

Pórková omáčka se hodí k těstovinám, ale i k bramborám vařeným ve slupce nebo bramborovým nokům. Pro doplnění bílkovin se hodí vařené vejce. Ideálně farmářské nebo v bio kvalitě 🙂

Co se týče těstovin, doporučuji vyzkoušet různé druhy. Bezlepkové kukuřičné nebo celozrnné špaldové seženete běžně v supermarketech (Lidl, Interspar,Tesco). Já dávám přednost těstovinám v bio kvalitě a nejvíce ujíždím na těchto žitných vrtulkách

Mě samotnou překvapilo, jak je pórková omáčka chuťově zajímavá. Prostě rychle, jednoduše a zdravě 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...