Pórek nemusí sloužit v receptech doplňkově, ale může hrát hlavní roli. O pórkové polévce už každý jistě slyšel, omáčka už ale není zas tak běžnou záležitostí. Hotová je raz dva, takže hurá na ni.
Pórek je dostupný celý rok, takže se s ním dá vymýšlet do aleluja. Nejčastěji dělám pórkové polévky nebo rizoto s pórkem a hlívou ústřičnou, teď přišla řada na omáčku. Na první pohled vás asi fascinovat nebude, když se ale pěkně naservíruje s “pěknými” těstovinami, zářivým vajíčkem, posype se zelenými bylinkami, tak jsme úplně někde jinde 🙂
Budete potřebovat
1 velký pórek
1 cibuli
1 lžíci přepuštěného másla
250 ml vývaru
250 ml rostlinné smetany (1 balení, např. ovesná)
2 lžíce mouky (dala jsem ovesnou, může být jemně mletá kukuřičná)
sůl, zelené bylinky jako koření dle chuti
lze i stroužek česneku
Postup
Na přepuštěném másle orestujte nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájený pórek. Na mírném stupni, aby pórek nezačal hnědnout. Pár minut restujte, nechte změknout.
Vedle v míse metličkou promíchejte vývar, rostlinné mléko a mouku. Vlijte k pórku, dle chuti osolte a povařte 10 minut.
Ke konci můžete přidat prolisovaný stroužek česneku. Rozmixujte do hladka a dolaďte konzistenci. Ke konci můžete přisypat na velmi jemno nasekané zelené bylinky. Třeba koriandr nebo pažitku nebo petrželku. Hotovo.
Pórková omáčka se hodí k těstovinám, ale i k bramborám vařeným ve slupce nebo bramborovým nokům. Pro doplnění bílkovin se hodí vařené vejce. Ideálně farmářské nebo v bio kvalitě 🙂
Co se týče těstovin, doporučuji vyzkoušet různé druhy. Bezlepkové kukuřičné nebo celozrnné špaldové seženete běžně v supermarketech (Lidl, Interspar,Tesco). Já dávám přednost těstovinám v bio kvalitě a nejvíce ujíždím na těchto žitných vrtulkách
Mě samotnou překvapilo, jak je pórková omáčka chuťově zajímavá. Prostě rychle, jednoduše a zdravě 🙂