Tato jednoduchá pomazánka z bílých fazolí a vajec překvapí svou výbornou chutí. Spolu s celozrnným chlebem je zdrojem všech makroživin a skvěle zasytí.
Stále platí to, že podporuji výrobu domácích pomazánek. Je to jednoduché a víme přesně, co jíme. V dnešní době se dají bez problémů různé pomazánky koupit, ne všechny jsou ale z pohledu zdravého stravování vhodné. Tak například “Vegetariánská pomazánka” v koutku zdravé výživy jednoho supermarketu obsahuje na předních příčkách vodu s olejem a bramborovým škrobem, k tomu špetku koření a aroma. A dávat za malý kelímek této “sofistikované” receptury desítky korun? To si raději udělám nějakou během pár minut doma 🙂
Budete potřebovat
1 mističku uvařených velkých bílých fazolí ( uvařte doma nebo kupte hotové )
2 vejce uvařené na tvrdo
3 lžíce olivového oleje
Sůl, pepř
Pažitku či jiné bylinky na ozdobu
Postup
Fazole rozmixuji tyčovým mixérem spolu s olivovým olejem. Kdyby směs byla příliš tuhá nebo byl důvod dát méně oleje, lze přidat 2 lžíce vody.
Uvařená vejce na tvrdo nastrouhám na jemno, přidám k fazolové pastě, osolím, opepřím a promíchám. Hotovo!
Pomazánka se skvěle hodí na žitné celozrnné pečivo ke snídani, ale také jako “mazadlo” do wrapu, který pak už jen stačí naplnit zeleninou a srolovat a sníst nebo šoupnout do krabičky 🙂