Udělat si domácí pomazánku v odlehčené verzi bez másla, majonézy či tavených sýrů je otázkou minuty. Na topinkách a s čerstvou zeleninou chutná úžasně.
Zelené bylinky jako pažitku, hladkolistou petržel nebo jarní cibulku a cibulkovou nať
Postup
Pokud dělám pomazánku jen pro sebe na snídani, postupuji následovně.
Do misky dám velkou lžíci hustého bílého jogurtu, přidám hrst na jemno nastrouhaného sýra. Někdy dám nízkotučný Madeland, jindy tučnější bio goudu, někdy kozí sýr.
Decentně osolím, opepřím a přidám lžičku kvalitního panenského olivového oleje, který je v tomto případě zdrojem nejen nenasycených mastných kyselin, ale i chuti.
Vše důkladně promíchám, propojím a na závěr vsypu hrst zelených bylinek. A kdo chce extra porci mikroživin navíc, může přidat i jarní cibulku na kolečka a prolisovaný česnek 🙂
Na talíři chleba s pomazánkou doplním o lokální čerstvou zeleninu, která má zrovna sezónu.
Domácí pomazánka, ve které přesně víte, co je a navíc bleskově hotová 🙂