Rybičková pomazánka se dá udělat na mnoho dobrých způsobů – tady je jeden z nich. Často do ní strouhám mrkev, teď jsem zkusila okurky a dala více hořčice. Jen se musí dát pozor, aby se pomazánka udělala dostatečně tuhá – takže všechno slít, vymačkat a úspěch je zaručen 😉
Budete potřebovat
1 sardinky v oleji
1 kostka žervé (je to jak ½ klasického tvarohu, kdybyste použili tvaroh, tak jsou to cca 2 vrchovaté lžíce)
1 lžíci másla
1/2 lžíce hořčice (bez chemických konzervantů)
5 tvrdších středních kyselých okurek (kdo by měl chuť, cibulkou také nic nezkazí)
Sůl, pepř
Postup
Sardinky důkladně slijte a vidličkou rozmačkejte.
Přidejte změklé máslo a pořádně promíchejte a utřete.
Teď směs spojte se sýrem typu žervé, přidejte hořčici, osolte, případně opepřete.
Okurky na jemno nastrouhejte a v dlani vymačkejte přebytečnou vodu. Pokud byste ji tam nechali, pomazánka bude moc rozbředlá.
Tuto pomazánku je nejvhodnější nechat ztuhnout v lednici, má pak lepší konzistenci. Mícháním povolí a díky máslu se zas v lednici pěkně zpevní.
Ryby v konzervě – ano nebo ne?
Z hlediska zdravého životního stylu si bez obav můžete dopřávat tuňáka kousky v konzervě. Drcenému se vyhýbejte, jen ať je ten kus masa v konzervě pěkně vidět. Bůhví, z čeho všeho je ta drť obraná … Dále si v klidu dávejte sardinky v olivovém oleji nebo ve vlastní šťávě, které vlastně jíme včetně kostí, takže jsou zdrojem vápníku. Poslední zdravou “rybí” konzervou jsou tresčí játra. Jsou nabité vitaminem D, ale také energií, takže je zařazujeme v malém množství.