Pro pestrost jídelníčku je vhodné střídat různé druhy obilovin. Netradiční červená quinoa se výborně hodí k obohacení rizota. Spolu s tofu pak v jídle zajistí bohatou porci bílkovin.
Červená quinoa už dlouho patří mezi stálice mých zásob. Kromě toho, že je nutričně nabitá, dokáže svou zajímavou chutí i vzhledem obohatit různé rýžové směsi, zeleninové saláty nebo placičky.
Ingredience
Uvařená rýže ( recept snese různé typy)
Uvařená červená quinoa
Cibule
Na drobno nakrájená směs různé zeleniny ( mrkev, brokolice, paprika, pórek, hrášek atd.)
Tofu ( klasické nebo ochucené)
Zelené bylinky dle chuti
Postup
Uvařím si quinou a rýži podle návodu. Quinou vařím stejně jako rýži asi 10 až 15 minut dle typu a pak ji nechám bobtnat a dojít pod pokličkou.
V pánvi na olivovém oleji orestuji do zlatova cibuli, přidám zeleninu, zarestuji pár minut. Nakonec přidám tofu. Pokud chci, aby byly vidět cítit kousky tofu, jen ho pokrájím na malé kostičky. Pokud chci, aby se tofu v rizotu ztratilo, rozdrtím ho v malém robotu na úplně jemno.
Směs promíchám, nechám společně pár minut prohřát a smíchám s rýží, quinoou a nějakými zelenými bylinkami. Naběračkou dělám kopečky a může se podávat. 🙂