Recept

Rizoto s červenou řepou

Ať už ve Vás barva tohoto jídla vyvolává jakékoliv pocity, určitě ho zkuste. I růžové jídlo může být výborné a zdravé :-)

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Jedním ze základních pravidel vyvážené stravy je barevnost. Rizotem s červenou řepou tento bod naplníte zcela jistě 😉

S množstvím rýže si nemusíte lámat hlavu. Já jí většinou uvařím záměrně o něco více a z části udělám dětem domácí rýžovou kaši.

Přípravou tohoto jídla jsem šla “do risku” a v koutku duše myslela na záchranu v podobě špaget s tuňákem. Ty naštěstí neproběhly, protože všem chutnalo, včetně nejmenšího vybíravce.

Budete potřebovat

4 porce

  • 280g rýže vhodné na přípravu rizota (arborio, kulatozrnná)
  • 5 menších bulv vařené nebo pečené červené řepy
  • Cibuli (nebo pórek)
  • Česnek (já raději bez něj)
  • Sušený tymián
  • Sýr dle chuti (lze kozí, ricottu)
  • Grana paddano a zakysanou smetanu na ozdobení
  • Olivový olej na zakápnutí

Postup

  1. Bulvy červené řepy uvařte ve vodě pod pokličkou do měkka. Já ji dělám v papiňáku, kdy ji vařím asi 30 minut a pak nechám dojít. Nechte ji vychladnout a oloupejte slupku. Asi 3 bulvy pokrájejte na kostičky a 1 či 2 podle velikosti rozmixujte do hladka.
  2. Rýži připravte podle návodu, jak doporučuje výrobce.
  3. Na olivovém oleji orestujte cibuli, ke konci nakrájený stroužek česneku a přidejte na kostičky pokrájenou řepu a trochu tymiánu.
  4. Vše nechte krátce rozvonět a promíchejte s uvařenou rýží a rozmixovanou řepou, která vše zvláční a spojí.
  5. Na závěr můžete přidat třeba kozí sýr nebo zakysanou smetanu.

TIP

Jednou jsem do celého rizota rozmíchala sýr ricotta a nebylo to ono. Jakýkoliv sýr je podle mě lepší přidávat do tohoto jídla až na talíři a zároveň ozdobit lžící zakysané smetany a kapkami olivového oleje lisovaného za studena.

Dospělácké verzi také neuškodí čerstvě mletý pepř 😉

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...