Jedním ze základních pravidel vyvážené stravy je barevnost. Rizotem s červenou řepou tento bod naplníte zcela jistě 😉
S množstvím rýže si nemusíte lámat hlavu. Já jí většinou uvařím záměrně o něco více a z části udělám dětem domácí rýžovou kaši.
Přípravou tohoto jídla jsem šla “do risku” a v koutku duše myslela na záchranu v podobě špaget s tuňákem. Ty naštěstí neproběhly, protože všem chutnalo, včetně nejmenšího vybíravce.
Budete potřebovat
4 porce
280g rýže vhodné na přípravu rizota (arborio, kulatozrnná)
5 menších bulv vařené nebo pečené červené řepy
Cibuli (nebo pórek)
Česnek (já raději bez něj)
Sušený tymián
Sýr dle chuti (lze kozí, ricottu)
Grana paddano a zakysanou smetanu na ozdobení
Olivový olej na zakápnutí
Postup
Bulvy červené řepy uvařte ve vodě pod pokličkou do měkka. Já ji dělám v papiňáku, kdy ji vařím asi 30 minut a pak nechám dojít. Nechte ji vychladnout a oloupejte slupku. Asi 3 bulvy pokrájejte na kostičky a 1 či 2 podle velikosti rozmixujte do hladka.
Rýži připravte podle návodu, jak doporučuje výrobce.
Na olivovém oleji orestujte cibuli, ke konci nakrájený stroužek česneku a přidejte na kostičky pokrájenou řepu a trochu tymiánu.
Vše nechte krátce rozvonět a promíchejte s uvařenou rýží a rozmixovanou řepou, která vše zvláční a spojí.
Na závěr můžete přidat třeba kozí sýr nebo zakysanou smetanu.
TIP
Jednou jsem do celého rizota rozmíchala sýr ricotta a nebylo to ono. Jakýkoliv sýr je podle mě lepší přidávat do tohoto jídla až na talíři a zároveň ozdobit lžící zakysané smetany a kapkami olivového oleje lisovaného za studena.
Dospělácké verzi také neuškodí čerstvě mletý pepř 😉