Volá mi ségra z Anglie a ptá se, jak má udělat dobrou zeleninovou polévku. První rada byla, aby zeleninu předem dobře orestovala ideálně na přepuštěném másle a základ tak chytl od začátku dobrou chuť…
Zeleninu je potřeba jíst v dostatečné míře i v zimě. Správnou volbou ale nejsou zeleninové saláty z čerstvé zeleniny, které organismus ochlazují. Ideální volbou je kvašená zelenina nebo kořenová zelenina, která je tepelně upravená dobře stravitelná pro tělo. Já ji v praxi pravidelně zařazuji nejčastěji ve formě polévek.
Ať už chcete udělat lehčí zeleninovou polévku nebo hutnou cizrnovou,vždycky chuti prospěje, když kořenovou zeleninu předem dozlatova orestujete.
Důležité je také použít správný tuk, který se nepřepaluje. Tím je například přepuštěné máslo Ghí, které má vysoký kouřový bod a dodá zelenině lahodnou chuť.
Takto připravená zelenina je chutným základem polévek. Ať už se jedná o cizrnovou polévku, čočkovou polévku, bramboračku, zeleninovou polévku s domácími noky atd.
A pokud nemáte v plánu polévku, můžete ji využít i jinak:
Cibule, petržel, celer a mrkev jsou naše lokální plodiny, které je vhodné jíst především tepelně upravené. Jsou zdrojem vlákniny, biologicky aktivních látek a chrání naši imunitu.
Sdílet recept myšičky na: