Když je chuť na něco sladkého, dopřejte si takovou variantu, která vašemu tělu zároveň dodá zajímavé spektrum živin. Sezamová pasta tahini spolu s medem udělá luxusní dezert jak z obyčejného jogurtu, tak ovoce.
Tahini je pasta nebo omáčka z opražených sezamových semínek a olivového oleje. Můžete ji koupit, nebo si ji vyrobit doma. Má různé chutě a konzistence podle toho, jak moc se semínka při její výrobě opraží a jaké množství oleje se použije.
Pokud nechodíte do sklenice s Tahini po večerech bořit hlubokou lžíci, vydrží celkem dlouho. Využijete ji při pečení, přípravě dezertů, ale také k výrobě různých marinád, dipů a dresingů na saláty.
Co se týče čerstvého ovoce, je nejlepší jíst ho úplně samostatně. Tělo ho tak rychle stráví, v žaludku zbytečně dlouho nekvasí. Každý musí sám za sebe vyhodnotit, co mu vyhovuje. Když si chcete ovoce dopřát jako sladkost, dezert a nějak ho vylepšit, zkuste následující inspiraci. Stačí malá porce, ať to není kalorická bomba.
Budete potřebovat
Hustý řecký jogurt
Omáčku Tahini
Tekutý med
Oblíbené ovoce dle sezóny
Postup
Doprostřed talíře dejte kopeček řeckého jogurtu, okolo naaranžujte ovoce, pocákejte cik cak sezamovou omáčkou a na závěr medem.
Podle sezóny můžete použít ovoce čerstvé, kompotované nebo sušené.
Jogurt, med, Tahini a jablko mám doma vždycky … Když přijde chuť na něco dobrého, hned vím, po čem sáhnout 🙂