Tento koláč vás na 100% nezklame. Je fantastický, vláčný, šťavnatý, zkrátka jen samá pozitiva 🙂
Dám vám jen jedno doporučení – na rebarboře (popř. višních) rozhodně nešetřete.
Kombinace mléčného výrobku (v tomto případě jogurtu) spolu s rebarborou lehce neutralizuje agresivní kyselinu šťavelovou.
Budete potřebovat
(1 hrnek = 250 ml)
- 2 hrnky polohrubé mouky (já jsem dala 1 hrnek klasické polohrubé a 1 hrnek pšeničné celozrnné)
- 1 hrnek cukru (použijte klasický nebo přírodní třtinový)
- 2 kelímky bílého jogurtu (jeden má 150g)
- 2 vejce
- ½ hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva (ideálně přírodní z vinného kamene)
- Rebarboru
Na drobenku
(pokud ji neděláte “od oka”)
- 80g másla
- 80g cukru
- mouky tolik, aby se drobenka mezi prsty hezky drobila 🙂 (cca 140g)
Postup
- Vyšlehejte vejce s cukrem
- Přidejte olej, jogurt a postupně přisypte mouku s práškem do pečiva.
- Vše vymíchejte do hladka.
- Těsto vylijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.
- Bohatě posypte oloupanou a na malé kousky pokrájenou rebarborou.
- Nakonec posypte drobenkou.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na cca 170° (horkovzdušná 160°) po dobu 35 minut
TIPY
- Na tento typ koláče se hodí více kyselé druhy ovoce (Musím ale podotknout, že rebarbora je vlastně zelenina).
- Místo rebarbory můžete použít například višně(vyzkoušená a povedená kombinace)
- Pokud rádi pečete s použitím celozrnné mouky, použijte ji 2/3 (pšeničné nebo špaldové) a udělejte ho tak více zdravý.
Dobrou chuť!