Dělím se o svoji variantu rajské, která u nás doma v této podobě vyhovuje. Omáčka v této variantě je zdravá, hodně zeleninová, poctivá. Určitě jiný level než naředěný protlak dohuštěný hladkou moukou …
Na masové kuličky
Na rajčatovou omáčku
Masové kuličky – 2 plátky toustového chleba nebo kus pečiva namočte do tekutiny. Poslouží mléko, vývar apod. Zpracujte se všemi ostatními ingrediencemi důkladně v kompaktní hmotu. Z té rukama tvarujte kuličky velikosti golfového míčku, položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 190 stupňů asi 20 minut.
Rajčatová omáčka – na oleji orestujte cibuli, po chvíli přidejte na kolečka pokrájenou mrkev a ještě chvíli míchejte. Vlijte rajčata, hrnek vývaru, přidejte rajčatový protlak nebo pastu, případně doslaďte a ochuťte kořením. Vařte na mírném plameni asi 30 minut. Vyjměte koření, pokud jste dávali celé nebo použili pyramidku, a rozmixujte do hladka. Já na závěr přidávám ještě mletou skořici navíc, dodá omáčce jedinečnou chuť.
Jako přílohu jsem zvolila celozrnné mašličky. Někdo upečené masové kuličky na chvíli vkládá do hotové rozmixované omáčky. Já je nechávám mimo a vkládám rovnou do talíře. Také jsem zaznamenala variantu, kdy se předpečené kuličky zalijí omáčkou a vše se nechá ještě společně 20 minut péct v troubě.
Sdílet recept myšičky na: