Recept

Rajská omáčka s pečenými masovými kuličkami

Voňavá hustá rajská omáčka bez mouky a k ní pečené masové kuličky, které jsou šťavnaté a měkké.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Dělím se o svoji variantu rajské, která u nás doma v této podobě vyhovuje. Omáčka v této variantě je zdravá, hodně zeleninová, poctivá. Určitě jiný level než naředěný protlak dohuštěný hladkou moukou …

Budete potřebovat

Na masové kuličky

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 cibuli
  • 1 vejce
  • 2 plátky namočeného toustového chleba nebo 1 krajíc chleba nebo 1 kus pečiva
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl, pepř, drcený kmín
  • vrchovatou lžičku kvalitného kečupu nebo rajčatové pasty

Na rajčatovou omáčku

  • 2 plechovky loupaných rajčat
  • 1 cibuli
  • 2 mrkve
  • 1 hrnek vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku nebo rajčatové pasty
  • Olivový nebo řepkový olej
  • Koření na rajskou (nové koření, bobkový list, pepř, skořice, může být špetka tymiánu)
  • 1 lžíci přírodního cukru nebo jiného sladidla, pokud preferujete sladší chuť rajské

Postup

Masové kuličky – 2 plátky toustového chleba nebo kus pečiva namočte do tekutiny. Poslouží mléko, vývar apod. Zpracujte se všemi ostatními ingrediencemi důkladně v kompaktní hmotu. Z té rukama tvarujte kuličky velikosti golfového míčku, položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 190 stupňů asi 20 minut.

Rajčatová omáčka – na oleji orestujte cibuli, po chvíli přidejte na kolečka pokrájenou mrkev a ještě chvíli míchejte. Vlijte rajčata, hrnek vývaru, přidejte rajčatový protlak nebo pastu, případně doslaďte a ochuťte kořením. Vařte na mírném plameni asi 30 minut. Vyjměte koření, pokud jste dávali celé nebo použili pyramidku, a rozmixujte do hladka. Já na závěr přidávám ještě mletou skořici navíc, dodá omáčce jedinečnou chuť.

TIPY

  • Koření na rajskou lze koupit jako hotovou směs koření, vyberte tu bez glutamanu sodného.
  • Vychytávkou jsou pak celé kusy koření v pyramidce od Vitany.

Jako přílohu jsem zvolila celozrnné mašličky. Někdo upečené masové kuličky na chvíli vkládá do hotové rozmixované omáčky. Já je nechávám mimo a vkládám rovnou do talíře. Také jsem zaznamenala variantu, kdy se předpečené kuličky zalijí omáčkou a vše se nechá ještě společně 20 minut péct v troubě.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...