Recept

Rajčatová polévka – rychlá a fantastická

Tuto polévku budete mít hotovou do 10 minut. Je velice zdravá a plná úžasné rajčatové chuti.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Já osobně vnímám velký rozdíl mezi rajskou a rajčatovou polévkou. Pod rajskou si představím polévku ze školní jídelny s nějakými těmi hvězdičkami či písmenky, kterou jsem z duše nesnášela 🙂 Rajčatová polévka je pak pro mě neodmyslitelnou součástí středomořské kuchyně, základem každé italské restaurace, která chutná zcela odlišně, pro mě rozhodně lépe.

Budete potřebovat

(4 porce)

  • 2 plechovky kvalitních rajčat (např. celá loupaná rajčata)
  • 1 cibuli
  • Olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíci libovolné jemně mleté mouky (můžete i vynechat a udělat čistě zeleninovou)
  • 750 ml vody
  • 1 kostičku nebo lžičku přírodního zeleninového bujónu (bez glutamátu, nejlépe BIO)
  • 1 – 2 lžíce cukru
  • Ocet (nejlépe tmavý balzamikový)
  • Několik lístků čerstvé bazalky (její chuť je jedinečná, i bez ní je ale výsledek dobrý)
  • K podávání čerstvý mletý pepř (pro dospělé 🙂

Postup

  1. Nakrájenou cibuli nechte zesklovaťet na olivovém oleji.
  2. Přidejte jeden stroužek česneku nakrájeného třeba na plátky a krátce orestujte. Pozor, aby nezhnědl.
  3. Zaprašte trochou jemně mleté mouky, max. tak 1 lžící, míchejte a nechte chvíli opražit. Tento krok můžete vynechat, mně se ale osvědčil proto, že ta trocha mouky ta rajčata dohromady pěkně spojí.
  4. Pak už jen přidejte rajčata ze dvou plechovek a cca 750 ml vody. Používám rajčata, která jsou v plechovce, celá loupaná, nijak je nekrajím …
  5. Teď polévku dochuťte. Přidejte trochu přírodního bujonu, 1-2 lžíce cukru a ocet pro doladění chuti – nejlépe balzamikový, který se přidává až na konec. Jelikož mi chutná více ta sladko-kyselá varianta polévky, dávám spíše ty 2 lžíce cukru. To si pak sami vychytáte 🙂
  6. Povařte 5 minut, přidejte čerstvou bazalku a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka

Tuto polévku dochuťte úměrně tomu, zda ji děláte pro sebe nebo pro děti. Manželovi a mně ji na talíři dochutím ještě více balzamikovým octem a čerstvě mletým pepřem.

TIPY

  • Chuť polévky bude záviset na kvalitě použitých rajčat. Od plechovky za 9,50 nemůžete čekat zázraky.
  • V některých restauracích do polévky přidávají natrhané kousky mozarelly, mně ale mozarella více chutnala zapečená na bagetce či bílém chlebu.
  • Balsamikový ocet je zdravou vyhlášenou specialitou v Itálii, nikdy ho ale nevařte. Používá se především ve studené kuchyni, v teplé až na závěr přípravy pokrmu.

Doufám, že s touto polévkou uspějete i u vás doma a doufám, že na mém seznamu bude čím dál více zdravých receptů hotových do 10 minut 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...