Zvláštnost polévce tentokrát dodávají pohankové vločky. V kychyni mají široké využití, v tomto případě posloužily k zahuštění. Na rozdíl od jáhlových vloček je potřeba počítat s jejich specifickou pohankovou chutí. Ta je ale lehce “utopená” v tom množství zeleniny.
Pórek, cuketa i pohankové vločky vyžadují jen pár minut vaření, proto je celá polévka bleskovou záležitostí.
Budete potřebovat
1 pórek (lze nahradit cibulí)
1 střední cuketu
6 lžic pohankových vloček
Olej (řepkový)
vývar na zalití (asi 3/4 litru)
zakysanou smetanu na zjemnění
Postup
Na oleji orestujte pokrájený pórek.
Po chvíli přidejte nakrájenou omytou cuketu včetně slupky.
Zalijte vývarem tak, aby byla zelenina ponořená a přidejte 6 lžic pohankových vloček.
Vařte asi 5 minut a pak do hladka rozmixujte.
Na závěr dle chuti lehce osolte a zjemněte zakysanou smetanou. Dořeďte vodou nebo vývarem do požadované konzistence.
Pohankové vločky jsou samy o sobě trochu slané, proto jsem pro děti již nedosolovala. V případě potřeby lze dospělým dále dochutit třeba trochou kari nebo česnekem.