Rýže basmati je už sama o sobě výjimečná svou chutí. Když ji ale připravíte na voňavém pórkovém základu a smícháte s lahodnou hlívou, budete překvapeni.
Ty nejjednodušší věci jsou ty nejlepší. Je ale potřeba mít dobré vstupní suroviny. To platí i pro rýži. Nejčastěji doma připravuji 3 varianty rýže. Parboiled dělám pečenou v remosce, basmati restuji v hrnci na cibuli nebo pórku a pak nechávám dojít v peřinách, občas také sáhnu po celozrnné rýži, která má nižší glykemický index a lépe zasytí. Kombinace pórkové basmati a voňavé hlívy nikdy nezklame.
Budete potřebovat
**3 porce **
1 hrnek rýže basmati
2 hrnky vody
1 pórek
1 vaničku hlívy ústřičné (množství dle chuti)
máslo nebo přepuštěné máslo, olivový olej
sůl, pepř, drcený kmín
Postup
Nejdříve si připravte pórkovou rýži basmati. Pórek nakrájejte na jemno a pozvolna restuje na másle a troše olivového oleje tak, aby se nepřipálil.
Vsypte hrnek rýže basmati a pár minut restujte, aby se rýže zatáhla. Neproplachujte ji předem.
Zalijte 2 hrnky horké vody, trochu osolte a povařte 5 minut, přikryjte pokličkou a nechte v teple dojít ještě tak 10 minut. Když chci, aby rýže zůstala déle teplá, dávám ji do peřin.
Hlívu nakrájejte na menší kousky, tvrdé konce dejte stranou. Na 3 porce mi stačila hluboká vanička hlívy. Restujte ji pár minut na olivovém oleji, zase můžete přidat kousek másla na zjemnění. Ochuťte solí, pepřem a drceným kmínem. Pro výraznější chuť jídla lze přidat i jiné koření, které se hodí k houbám.
TIP
Pokud potřebujete, aby jídlo bylo sytější, případně obsahovalo více bílkovin, zkuste spolu s hlívou na pánvi orestovat na jemno pokrájené ochucené tofu nebo tempeh.