Pokud nemůžete odolat tomuto českému plísňovému sýru a máte ho rádi třeba ve formě pomazánky, zkuste si ji dopřát v odlehčené verzi. Nivu můžete utřít s kostkou másla a vyrobit si tak extra kalorickou pomazánku, nebo zkusit zdravější variantu. Niva je sama o sobě hodně tučný sýr, není tedy nutné přidávat máslo, majolku či tavený sýr, což je běžnou praxí. Zrovnatak poslouží i sýr cottage, který je mnohem lehčí. Do pomazánek také často přidávám různou zeleninu, tentokrát to byl na jemno nastrouhaný syrový celer, který pomazánku obohatí o vlákninu a další hodnotné mikrosložky.
Je hodně velký rozdíl, zda nivu rozmícháte s máslem nebo sýrem cottage.
Plísňové sýry by se měly konzumovat střídmě, spíše na chuť než jako běžný sýr. Je zapotřebí dbát na jejich čerstvost a správné skladování, konzumovat by je rozhodně neměly děti a těhotné ženy.
Kamarádky manžel, kterému sýr cottage pro svoji nudnost nesmí do lednice a o celeru ví leda tak to, že existuje, tak si tuto pomazánku náramně vychvaloval a přítomný cottage a nemalé množství celeru ani nepoznal.
Sdílet recept myšičky na: