Zkuste nahradit levný, složením pochybný, salám a majolku za zdravější ingredience. Pomazánka bude chutnat ještě lépe a navíc uděláte něco dobrého pro sebe 🙂
Tuto pomazánku jsem poprvé ochutnala na jedné oslavě. Oslovila mne pro svoji pikantní chuť, zcela mi ale neseděly použité ingredience. Stačila malá změna a hned může člověk snídat či večeřet, aniž by se to podepisovalo na jeho zdraví 😉
Budete potřebovat
1 sklenici sterilované zeleniny „Moravanka“
200g uzeniny (kvalitní šunka nebo bio párek)
1 pomazánkové máslo bez příchuti
1 na jemno nakrájená cibule nebo jarní cibulka (můžete vynechat)
3 vejce uvařená na tvrdo
Sůl, pepř, 2 lžičky hořčice
Na doladění můžete přidat 1 lžíci sojanézy (rostlinná zdravější verze majonézy)
Na dochucení – sůl, pepř, hořčici
Postup
Moravanku slijte, zeleninu nechejte okapat a vyndejte feferonku, kterou obsahuje každá sklenice. Rozkrojte ji a vyndejte zrníčka.
Do přípravy pomazánky zapojte robot nebo tyčový mixér. Pokud máte robot, rozemelte v něm zeleninu spolu s uzeninou. Pokud robot nemáte, zeleninu rozdrťte tyčovým mixérem a uzeninu nastrouhejte.
Vejce uvařte na tvrdo a buď je nastrouhejte nebo protlačte skrz mřížku. Zkrátka vejce zpracujte na drobno.
Cibuli nakrájejte na drobné kostičky.
Směs zeleniny, uzeniny, vajec a cibule dejte do mísy a spojte s pomazánkovým máslem a případně s trochou sojanézy.
Dochuťte lehce solí, pepřem a 2 lžičkami hořčice bez chemických konzervantů.
Pomazánka chutná na houskách, na chlebu i na opečených toustech. Nejlépe uděláte, když ji namažete na celozrnné nebo vícezrnné pečivo.
TIP
Pomazánku z Moravanky můžete použít jako pikantní podklad na chlebíčky.