Recept

Zdravá pomazánka z červené čočky s vejci

Základem dobré pomazánky nemusí být mléčný výrobek, což je často zvykem. Zkuste tuto luštěninovou a udělejte něco pro své zdraví.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Co na chleba? V obchodech v regálech nalezneme samé sýry, paštiky, salámy. Jsou ale i jiné možnosti. Třeba luštěninové pomazánky. Zkusila jsem si doma jednu jednoduchou podle vlastní fantazie vyrobit a výsledek mne potěšil.

Budete potřebovat

  • 100g suché červené čočky
  • Koření či bylinky, které dáte vařit spolu s čočkou – drcený kmín, majoránku, bobkový list, libeček apod.
  • 3 vejce uvařená na tvrdo
  • Pažitku popř. jinou zeleň na dodání vitaminů a barvy
  • Trocha soli na dochucení

Postup

  1. Červenou čočku propláchněte, zalijte vodou, přidejte koření. Ať koupíte jakoukoliv červenou čočku, měla by být rozhodně měkká do 15 minut.
  2. Mezitím si uvařte 3 vejce na tvrdo.
  3. Z uvařené čočky slijte vodu a nechte ji vychladnout.
  4. Uvařená vejce nakrájejte na malé kousky nebo protlačte přes mřížku a smíchejte s čočkou.
  5. Dle chuti přidejte pažitku, nasekanou petrželku, řeřichu, zkrátka, co máte. Dochuťte trochou soli.

Podávejte nejlépe s celozrnným chlebem.

Jaké má výhody červená čočka?

Červená čočka je zbavená slupky, tudíž neobsahuje nadýmavé látky. Její obrovskou výhodou je, že se nemusí namáčet a dlouho vařit, jako jiné luštěniny. Po oloupání hnědé slupky má červená čočka výrazné oranžové zabarvení, které se vařením změní na žluté. Červenou čočku můžete použít k zahušťování polévek místo klasické mouky. Luštěniny jsou lidmi ve stravě stále opomíjeny, červenou čočku by měl do jídelníčku zařadit každý, včetně těhotných a kojících maminek i malých dětí.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...