Většina pomazánek obsahuje mléčný výrobek. Občas to chce prostřídat a vyzkoušet luštěninové pomazánky. Jsou velice zdravé a vydatné. Chuťově si s nimi můžete pohrát a udělat buď pomazánku pro děti nebo naopak pikantní pro sebe.
Budete potřebovat
- 200 g červené čočky
- 5 lžic olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 cibuli nakrájenou na kostičky
- 1 střední nastrouhanou mrkev
- štávu z citronu podle chuti
- 1 lžičku soli
- cca 600 ml vody
- trošku kari
Postup
- Červenou čočku na cedníku několikrát propláchněte pod tekoucí vodou a nechte dobře okapat.
- Na oleji orestujte cibuli.
- Po chvíli přidejte mrkev a za občasného míchání společně pár minut restujte.
- Přidejte utřený česnek, lehce osolte, můžete ochutit kari kořením.
- K cibulce a k mrkvi přidejte okapanou červenou čočku.
- Směs zalijte vroucí vodou a přiklopte.
- Na velmi mírném plameni vařte dvacet minut a občas zamíchejte.
- Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a získat kašovitou konzistenci i bez mixování.
- Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte citronovou šťávu a lžíci olivového oleje pro obohacení celého pokrmu.
TIP
- Pokud nemusíte kari, zkuste jinou variantu. Do hotové pomazánky přidejte čerstvou bazalku a na velmi jemno pokrájené rajče.
- Když by se voda vyvařila dříve, než by čočka byla dostatečně měkká, jednoduše trochu vody přidejte.
- Pomazánku jezte dobře vychlazenou, chutná je na zdravých "křupacích" chlebech.
Dobrou chuť :)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.