Pomazánky z vajec jsou vděčnou záležitostí. Máte-li rádi olivy, přidejte si jich do pomazánky, kolik chcete. Množství ingrediencí jsem přesně něuváděla, odhadněte podle toho, pro kolik lidí pomazánku chcete připravit.
Budete potřebovat
Několik vajec uvařených na tvrdo
Zelené olivy
Spojovadlo – lučina nebo žervé nebo pomazánkové máslo (každopádně pozor na nevhodná aditiva)
Na dochucení – sůl, hořčice, případně lžíce sojanézy
Postup
Vejce uvařte na tvrdo a nasekejte na jemno, případně protlačte přes mřížku.
Olivy nakrájejte na jemná kolečka, nebo posekejte nožem, případně v robotu.
V misce rozmíchejte smetanový sýr, žervé, pomazánkové máslo, zkrátka, co vám v tu chvíli vyhovuje. Každopádně se podívejte na složení, aby se jednalo o “čistý” výrobek bez zbytečných aditiv.
Pak už jen přidejte nasekaná vejce a olivy.
Promíchejte a dochuťte solí, hořčicí, případně trochou sojanézy.
TIP
Kdyby se vám pomazánka zdála příliš tuhá, můžete ji kromě sojanézy jednoduše zjemnit lžící bílého jogurtu.
Pomazánku je možné použít i na jednohubky, v tom případě je lepší, aby byla jemnější. Vejce i olivy zkrátka posekejte hodně na jemno.
Do pomazánky se hodí také na jemno nakrájená lahůdková cibulka.
Pokud vám olivy chutnají, rozhodně se vyplatí zařazovat je do jídelníčku pravidelně, jelikož mají celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Olivy je možné přídávat do těstovin, zeleninových salátů, pomazánek nebo jako přílohu třeba k sýrům. Pokud máte problémy s trávením, můžete před jídlem podpořit tvorbu žaludečních šťáv tím, že si dáte pár oliv. Na našem trhu si musíte hodně vybírat, spousta oliv je dost podřadných a chuťově mají velmi málo společného s olivami, které se nabízejí ve Středomoří.