Recept

Polévka z rajčat a řapíkatého celeru + sýrové knedlíčky z polenty

Výrazná polévka v italském duchu plná rajčat a zdravého řapíkatého celeru. Přirozeně hustá, chuťově plná. Sytost a zajímavost jí dodávají vynikající sýrové knedlíčky z polenty, které máte hotové raz dva.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Cílem tohoto receptu bylo připravit výraznou rajčatovou polévku a také zakomponovat řapíkatý celer. Ten polévce dodává nejen zajímavou strukturu, ale i biologicky aktivní látky navíc. Jeho chuť je v polévce velmi jemná…

Knedlíčky mě stály několik pokusů, aby byl výsledek co nejlepší.🙂 Držela jsem se italského rozpoložení, proto padla volba na polentu, italský vyzrálý sýr, italské bylinky a olivový olej. Receptura je vychytaná tak, aby byly knedlíčky pevné, ale zároveň jemné, vláčné a přirozeně bezlepkové.

 Ingredience

Na polévku

  • 2 plechovky kvalitních sekaných rajčat
  • 2 šalotky
  • 3 až 4 řapíky celeru (podle chuti a velikosti)
  • 0,8 l vývaru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl, pepř
  • 1 lžička sušených italských bylinek – nebo v sezóně čerstvé
  • 1 lžička koření Boloňka – originální směs pro italskou kuchyni
  • Olej vhodný k orestování šalotky a celeru (může být i Ghí)
  • 2 dcl jablečného džusu (příjemně dosladí a zvýrazní)

Na polentové knedlíčky – cca 12 ks

  • 100 g instantní kukuřičné polenty
  • 50 g tvrdého vyzrálého sýra (Grana Padano nebo Parmezán)
  • 2 lžičky sušených italských bylinek – nebo v sezóně čerstvé
  • 1 velká lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Pokud je třeba těsto ještě zvláčnit, tak 1 lžíce vody

 Postup

  1. Šalotku oloupu a nakrájím na malé kostičky. Řapíky celeru omyju a na vypouklé straně každý párkrát přejedu škrabkou a odstraním tuhá vlákna. Řapíky nakrájím na max. 1cm kousky.
  2. Šalotku restuji na oleji až zesklovatí, po chvíli přidám celer a také ho restuji několik minut. Přidám lžíci protlaku, prolisovaný nebo posekaný stroužek česneku a krátce promíchám.
  3. Ihned vliju rajčata, vývar a jablečný džus.
  4. Ochutím bylinkami a kořením Boloňka. Vařím pozvolna alespoň 30 minut, do změknutí celeru.
  5. Příprava knedlíčků. Zatímco se vaří polévka, připravím si vedle knedlíčky. Vejce rozšlehám, osolím, vsypu polentu a promíchám. Přidám na jemno nastrouhaný sýr, italské bylinky, lžíci olivového oleje a lžící důkladně promíchávám tak, až se vše hezky propojí dohromady v tužší mazlavou hmotu. Když je třeba, přidám lžíci vody. Hmotu nechám alespoň 15 minut odležet. Do hrnce si dám vařit vodu na knedlíčky. Lžičkou odkrajuji kousky těsta a v ruce rychle tvaruji knedlíčky, které si dávám na talíř. Všechny je pak dám naráz do vroucí lehce probublávající vody a provařím je asi 8 minut.
  6. Z hotové polévky odeberu 2 naběračky rajčat s celerem a rozmixuji do hladka. Vliju zpět. To polévku lehce přirozeně zahustí. Uvařené knedlíčky vložím do hrnce s polévkou a nechám je tam ještě pár minut mírně vařit. Jsou pak šťavnatější. Hotovo!

 Tip č. 1

Když je prostor, připravím si těsto na knedlíčky s předstihem. Hmota je pak více kompaktní, polenta se hezky rozleží…Tyto polentové knedlíčky dělám ráda i do jiných polévek. Třeba do krémové cuketové.

 Tip č. 2

Pokud, jako já, rádi připravujete boloňské těstoviny, smetanové omáčky k nokům, lasagně či rajčatové polévky, doporučuji mít doma po ruce koření Boloňka, které jsem si zamilovala. Za mě je toto koření geniální a praktické v tom, že vůbec NEPÁLÍ, takže sedne i menším dětem. Obzvlášť ve špagetách.🙂

 Tip č. 3

Když je sezóna, připravuji polévku také z velkých čerstvých rajčat. Ty však předem zbavím slupky.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...