Recept

Pohankové palačinky se špenátem a sýrem

Palačinky nemusí být jen z bílé mouky se sladkou marmeládou. Výborné jsou také na slano. A jsou zdravější.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když dělám palačinky, tak připravuji vždy neutrální těsto. Děti preferují palačinky na sladko, já si je zase dávám na slano. Nejraději pohankové se špenátovou náplní a sýrem. Posledních pár let sleduji, že mi zmizela chuť na sladké. Přehnaná potřeba sladkých jídel je známkou nevyváženého stravování. Je skvělé cítit se fajn a nemít potřebu doma skladovat průmyslové pochutiny pro případ potřeby 🙂 Když něco “na zub”, tak to raději [domácí moučník](http://www.varilamysicka.cz/stitky/moucniky-a-dezerty “domácí moučník”).

Budete potřebovat

asi 8 palačinek

  • 250g pohankové mouky jemně mleté
  • 1 vejce
  • 500ml tekutiny jako základ (a pak přidat dle potřeby)
  • Špenát zahuštěný trochou instantní polenty (pak neteče)
  • Libovolný sýr (tvrdý sýr, sýr balkánského typu atd.)
  • Špetku soli
  • Olivový olej

Postup

  1. Pro začátek si připravte 500ml tekutiny. Pohankové palačinky lze připravit jen s vodou, dobře poslouží i rostlinný nápoj.
  2. Zašlehejte jedno vejce, špetku soli a postupně začněte přidávat jemně mletou pohankovou mouku. Můžete ji prosít. Míchejte do hladké konzistence.
  3. Těsto je teď dobré nechat chvíli odstát, nejlépe 30 min, aby mouka nasákla vodu.
  4. Pokud je třeba, zřeďte tekutinou do požadované palačinkové konzistence. Pokud byste měli těsto moc řídké, palačinka nepůjde obracet a bude se trhat. Husté těsto zas nejde lehce rozlít po pánvi.
  5. Na nepřilnavé pánvi potřené olivovým olejem a smažte z obou stran palačinky.
  6. Potřete je hustší špenátovou náplní a posypte vybraným sýrem.
  7. ŠPENÁTOVOU NÁPLŇ připravuji ze sekaného špenátu. Dá se koupit i ve formě praktických granulí. Často ho zjemňuji trochou zakysané smetany a zapráším instantní polentou (kukuřičná krupice), která do sebe nasaje přebytečnou tekutinu a hlavně je za pár minut hotová. Nemusíte nic dlouze provařovat. Je zkrátka praktické ten špenát více zahustit, aby z palačinky netekl 🙂

POHANKOVÁ MOUKA je oproti obyčejné bílé nutričně na vyšší úrovni. Obsahuje více vitaminů, minerálů, vlákniny i bílkovin. Klasická palačinka s marmeládou je sice výbornou klasikou, když by ale měl sníst 2 člověk, který se snaží shodit nějaké to kilo, je slaná varianta se špenátem a ne příliš tučným sýrem vhodnější volbou. Takto připravená palačinka má značně nižší glykemický index, což je faktor, který by nás měl u jídel hodně zajímat.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...