Recept

Pohanka – základní příprava

Tento článek je zde pro ty, kteří s pohankou nemají zkušenosti a neví, jak na to.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když jsem si pohanku poprvé koupila, ležela doma netknutá půl roku, protože jsem pořádně nevěděla, co s ní 🙂 Snad následující text pomůže těm, kteří jsou na tom podobně 🙂

Co je to pohanka?

  • Pohanka se řadí mezi obilniny, druhem ale mezi obilniny nepatří.
  • Má specifickou, ale málo výraznou chuť.
  • Neobsahuje lepek, je tedy vhodnou potravinou pro osoby trpící celiakií.
  • Doporučuje se lidem s trávicími obtížemi, neboť je lehce stravitelná.
  • Většinou se konzumuje jako příloha. Pohanku můžete použít jako obměnu rýže.
  • Je velice bohatá na vlákninu, minerální látky a vitaminy (obzvlášť hořčík a rutin).
  • Podílí se na zvýšení pružnosti cév, pomáhá tak lidem trpícím praskáním žilek atd.
  • V kuchyni se používá pohanka loupaná – ve formě krup, lámanky, krupice či pohankové mouky.
  • Pohanku krupku můžete použít např. na pohankové rizoto, lámanku zase spíše na různé kaše.
  • Klasickou pšeničnou mouku můžete při vaření z 15% nahradit pohankovou a zvýšit tak biologickou hodnotu pokrmu.

Jak pohanku správně připravit?

Obecně platí – 1 díl pohanky na 2 díly vody.

Pak máte na výběr z následujících možností, roli hraje šetrnost úpravy s ohledem na zachování zdraví prospěšných látek.

Způsob 1

Pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vařící vodou, ochuťte a vařte do změknutí 15 – 20 minut. (nejméně šetrný způsob přípravy)

Způsob 2

Pohanku přeberte, propláchněte, zalijte vařící vodou, ochuťte a vařte 3 minuty, pak odstavte z plotny, přikryjte pokličkou a nechte v teple 30-45 minut dojít (tento způsob používám nejčastěji já)

Způsob 3

Pohanku zalijte vroucí vodou, ochuťte, přikryjte pokličkou a přes noc nechte v teple bobtnat. Ráno bude hotová (nejšetrnější způsob přípravy)

Jak pohanku dochutit?

Záleží opravdu jen na vás, v základu lze však pohanku dochutit např. osmahnutou cibulkou, solí, solčankou, česnekem, čerstvými nebo sušenými bylinkami (majoránkou, bazalkou, petrželovou natí), drceným kmínem.

Doporučuji vyzkoušet skvělý recept z pohanky – staročeské jídlo [valašský kontrabáš](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/valassky-kontrabas “valašský kontrabáš”).

Dobrou chuť!

Kamila

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...