Recept

Podzimní noky na oranžovo

Zkuste tento báječný recept na zeleninové noky, díky kterému do sebe dostanete porci zdraví prospěšných látek.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Máte doma takový ten hezký žlutý létající talíř, o kterém si někteří myslí, že není k jídlu, ale slouží na ozdobu? Ano, myslím patizon 🙂 Pokud jste šikovní v krájení zeleniny, tak toto jídlo bude rychlovka, díky které do sebe dostanete cenné látky ze zeleniny a semínek.

Budete potřebovat

  • 1 balení hotových chlazených noků (myslím ty čerstvé bez bytečných éček, rozhodně ne ty, co vám vydrží do roku 2025)
  • 1 menší žlutý patizon (slupku dejte raději pryč)
  • 1 cibuli
  • 1 větší mrkev
  • 2 rajčata
  • Loupaná sezamová semínka
  • 2 hrsti čerstvé bazalky
  • Olivový olej
  • Na dochucení – lžičku hnědého cukru, sůl nebo solčanku

Postup

  1. Nejprve si připravte zeleninu – cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky, patizon oloupejte, vydlabejte vnitřek (měkkou dužinu a semínka) a pokrájejte na menší plátky, rajčata pokrájejte na měsíčky a mrkev na slabší kolečka.
  2. Cibuli nechte zesklovatět na olivovém oleji, pak přidejte všechnu ostatní zeleninu, ochuťte solí nebo solčankou a trochou třtinového cukru. Krátce orestujte a pak duste pod pokličkou do změknutí patizonu (cca 15 minut, v případě potřeby lehce podlijte).
  3. Ke konci přidejte na hrubo posekanou čerstvou bazalku, která celému jídlu dodá ten správný šmrnc.
  4. Hotovou zeleninovou směs z pánve smíchejte s noky, které jste připravili dle návodu a posypte na sucho krátce opraženými sezamovými semínky.

Na semínka se v kuchyni dost často zapomíná, přitom obsahují veliké množství cenných látek – obzvlášť ta sezamová. Krátce opražená semínka nádherně voní a lehce křupou.

TIPY

  • Někdy není nutné mladý a malý patizon loupat. Jednou mi to prošlo bez loupání, podruhé byla slupka tak tuhá, že to zkazilo jídlo. Proto doporučuji patizon pro jistotu oloupat 🙂
  • Tyto noky si můžete udělat i bez patizonu, protože se jedná o sezonní zeleninu. Patizon nahraďte žlutou paprikou a výsledek bude také stát za to.

Dobrou chuť 🙂

Kamila

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...