Recept

Poctivý domácí vanilkový termix se žloutky

Varianta vanilkového termixu bez kupovaného pudinkového prášku. Žloutky termixu dodají nejen živiny navíc, ale také báječnou barvu a extra krémovou konzistenci. Příprava je velmi snadná.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Na internetu se nejčastěji setkáte s receptem, kdy se jednoduše uvaří vanilkový pudink a ten se smíchá s tvarohem…

Existuje ale i o něco sofistikovanější varianta, která pracuje se žloutky. Stojí zato to zkusit.

Mně se osvědčil následující poměr ingrediencí…🙂

 Ingredience

  • 250 ml mléka (nejlépe v bio kvalitě)
  • 3 žloutky z kvalitních vajec
  • 35 až 40 g kukuřičného škrobu (bez lepku, pokud chcete bezlepkovou verzi)
  • 50 g cukru (nebo jiná sypká alternativa)
  • 1 přírodní vanilkový cukr s pravou vanilkou (nebo jen vanilkový extrakt)
  • 180 až 200 g tučného měkkého tvarohu

 Postup

  1. Jako první připravím krém ze žloutků. V menším hrnci zahřeju mléko s polovinou cukru.
  2. V míse vyšlehám do pěny žloutky s druhou polovinou cukru a škrobem.
  3. Aby se žloutky nesrazily, tak k nim do mísy přiliju postupně polovinu mléka a chvíli míchám. Obsah mísy vliju ke zbytku ohřátého mléka a na mírném stupni vařím asi 4 minuty. Tento postup se dělá proto, aby byl zmírněn tepelný šok pro žloutky. Hmota vařením ztuhne. Nechám ji chladnout. Při chladnutí ji občas promíchám.
  4. Lehce teplý nebo vlažný krém promíchám s tvarohem do hladka. Přendám do misky s víčkem a dám do lednice pořádně vychladit a ztuhnout. Hotovo!

TIPY

  • Konzistence termixu se může lišit podle zvoleného tvarohu. Jelikož chci zcela jemnou strukturu, používám měkký tvaroh v kelímku. Některé tvarohy ve vaničce bývají příliš řídké. Je lepší zvolit nějaký hutnější. Např. “Olomoucký tvaroh tučný”

  • Tento termixový základ pak můžete dle chuti úplně decentně šmrncnout třeba i mandlovým nebo rumovým extraktem. Záleží, kdo ho bude jíst.🙂Já dělám pro děti jednoduchou základní variantu.

  • Pokud chcete Termix připravit v bezlepkové variantě, je třeba koupit kukuřičný škrob bez lepku. Některé druhy obsahují stopy lepku.

> ☝️Další výborný dezert do skleničky? Doporučuji vyzkoušet tento kokosový chia pudink.🙂

Ať se vám recept povede!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...