Recept

Pikantní petrželovo-mrkvová polévka garam masala

Variace na krémovou zeleninovou polévku, která je všechno, jen ne chuťově nudná. A když se rozhodnete přidat ještě trochu chilli navíc a ujede vám ruka, tak to je pak teprve sranda :)

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Na podzim a v zimě se dostává ke slovu kořenová zelenina, kdy dokážeme ocenit její vlastnosti. A na podzim by se také ke slovu mělo dostat koření, které dokáže organismus zahřát a pomáhat tak tělu udržovat rovnováhu.

Když mám chuť na pikantní krémovou polévku, tak používám buď samotné chilli, jindy zase jen zázvor v kombinaci s římským kmínem. Po ruce mám ale i kořenící směs typickou pro indickou kuchyni “Garam masala”. Toto koření obsahuje koriandr, kmín, chilli, fenykl, hřebíček, pepř a další druhy koření. Teď mám zrovna doma opravdový originál, který mi přivezla kamarádka z Indie.

Toto koření mám ráda třeba v kombinaci s mrkví, petrželí, kokosovým mlékem a čerstvým koriandrem.

Budete potřebovat

  • 750 g kořenové zeleniny (petržel a mrkev)
  • 1 cibuli
  • Přepuštěné máslo
  • Vývar na zalití zeleniny
  • Koření Garam masala
  • Lžíci chia semínek (lze vynechat)
  • Kokosové mléko na zjemnění ( malý šálek nebo více, pokud chcete smetanovější verzi)
  • Na závěr čerstvé zelené bylinky (petržel koriandr)

Postup

  1. Cibuli nakrájejte na kostičky, kořenovou zeleninu na malé kousky a vše orestujte na přepuštěném másle do zlatova.
  2. Zeleninu zalijte vývarem tak, aby byla ponořená. Přidejte chia semínka, pokud chcete. Zbytek pak doladíte dalším vývarem nebo vodou a kokosovým mlékem.
  3. Vařte do změknutí, stačí 20 minut, v papiňáku 10.
  4. Vedle na pánvičce si rozpusťte lžičku másla Ghí nebo oleje a přidejte 2 lžičky koření Garam masala. Krátce zahřejte, promíchejte a přidejte do hrnce k zelenině.
  5. Vše rozmixujte do hladka a upravte do požadované konzistence pomocí vývaru a kokosového mléka.

Proč se koření nesype rovnou do polévky?

Aby koření mohlo co nejlépe rozvinout svou chuť a zároveň ji neztratit, orestuje se krátce na troše oleje a přidá do pokrmu až ke konci. Má to význam i z pohledu zdravotních účinků koření.

Kořenová zelenina vypadá tak obyčejně, ale má i neobyčejné účinky. Už ve starém Římě věděli, že petržel lze u žen využít jako afrodisiakum a u gladiátorů na podporu síly 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...