Rizoto. Tak jednoduché jídlo, které snese kdejaké kombinace. Nejlepší je ale držet se jednoduchosti a vybrat 1 hlavní surovinu, která jídlu dodá jasný charakter. Teď to bude dýně :)
Recept, prosím, berte jako inspiraci, nepsala jsem přesné množství ingrediencí. Ty uzpůsobte podle počtu porcí a chuti. Já jsem nechtěla samou rýži a “sem tam” dýni, proto jsem zvolila variantu “půl na půl”.
Plátky kokosu jsem záměrně přidala až na závěr, aby zůstal co nejvíce ve své křupavé přirozenosti. Sedí to k tomu.
Potřebujete
Rýži vhodnou na rizoto ( nejlépe kulatozrnná, já jsem teď použila střednězrnnou)
Dýni ( měla jsem zrovna Hokaido)
Zeleninový vývar na podlití rýže
Kokosovou smetanu na zjemnění
Plátky sušeného kokosu
Kokosový olej nebo máslo Ghí na orestování dýně
Na dochucení kari koření nebo kari pastu a čerstvý koriandr
Postup
Rýži propláchnu a dám vařit do hrnce s trochou vývaru. Ten postupně přidávám, jak se do rýže vsakuje. Rýži uvařím al dente.
Dužinu dýně posekám v robotu na drobné kousky (nebo nastrouhám), osolím a pár minut restuji na pánvi do změknutí.
K dýni přidám kari pastu, promíchám, pak přidám rýži, kokosové plátky a zjemním trochou kokosové smetany.