Recept

Petrželové brambory + jak v nich při vaření zachovat co nejvíce vitaminů

Nejsou brambory jako brambory. Stačí vědět, jak je správně udělat, abychom zachovali co nejvíce vitaminů.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tak málo stačí a z obyčejných brambor vykouzlíte přílohu nabitou vitaminem C. Stačí jen mít na paměti, že brambory lze připravovat i jinak, než je oškrábat, nakrájet na kostičky a vařit ve velkém množství vody, kterou pak většina lidí vylije. Nejefektivnějším způsobem je vařit brambory se slupkou nad párou nebo jen v malém množství vody. Většina látek tak zůstane v bramborách zachována. Když je pak ochutíme trochou mořské soli, bohatě přidáme jemně nasekanou petržel a úplně na závěr čerstvé máslo, tak jsme jejich zpracování posunuli tím správným směrem.

Budete potřebovat

  • Brambory vhodné pro vaření ve slupce
  • Vodu
  • Kmín
  • Sůl
  • Případně větvičku libečku
  • Čerstvé máslo
  • Čerstvou petržel

Postup

  1. Brambory omyjte, vydrhněte a dejte vařit nad páru, případně do menšího množství vody. Přisypte trochu celého kmínu, pokud máte, tak na ovonění větvičku libečku, a vařte do změknutí pod pokličkou. Nad párou je vhodné připravovat spíše menší brambory, 4 giganty v hrnci byste pařili do měkka docela dlouho.
  2. Když máte brambory s jemnou slupkou, vůbec je nemusíte loupat, v tomto případě jsem to také neudělala.
  3. Brambory nakrájejte na kousky a v hrnci promíchejte s nasekanou petrželí a máslem. Osolte mořskou solí dle chuti.

Jaké výhody pro nás tyto brambory mají?

  • Brambory vařené nad párou nebo v malém množství vody – Zůstane v nich zachováno větší množství vitaminů a minerálů. Brambory jsou bohaté na vitamin C, to je nám ale k ničemu, když je vaříme ve 3 litrech vody, kterou pak vylijeme.

  • Čerstvá petržel – je bohatá na vitamín C, provitamín A, železo, vápník, draslík, fosfor, hořčík, síru a křemík. Při pravidelné konzumaci posiluje imunitní systém.

  • Čerstvé máslo – obsahuje vitaminy rozpustné v tucích, tedy A,D,E a K. Má své místo především v jídelníčku dětí, pro které je daleko vhodnější, než různé margaríny. Obsahuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které jsou dobře stravitelné.

K těmto petrželovým bramborám můžete zkusit udělat třeba [pohankové karbanátky](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/pohankove-karbanatky “pohankové karbanátky”)

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...