Recept

Perfektní jablečný koláč – křehký a šťavnatý

Koláč, který svojí chutí nikdy nezklame. Jeho obrovskou výhodou je to, že ho lze připravit i zcela bez cukru a zkoušet různé kombinace mouk a stejně bude dobrý. Příprava je jednoduchá.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Takhle jsem si ho vyladila, takhle jsem s ním spokojená. Bohatá jablečná náplň v kombinaci s jen lehce sladkým křehkým těstem. Zkoušejte různé typy jemně mletých mouk a nechte se pokaždé překvapit skvělým výsledkem. Mně vyhovuje jemná špaldová, někdy dám pšeničnou celozrnnou, jindy kombinaci bio pšeničné hladké a jemně mleté pohankové.

Menší plech, 25 x 33 cm, 12 větších kousků

Budete potřebovat

Na těsto

  • 400 g jemně mleté špaldové mouky (hladká)
  • 250 g másla
  • 50 g jemně mletého přírodního cukru nebo kokosového cukru (3 lžíce)
  • 50 g zakysané smetany (2 vrchovaté lžíce)
  • 1 bio kypřící prášek do pečiva

Na jablečnou náplň

  • 1 kg na hrubo nastrouhaných jablek (Není to kilo jablek celých jablek, ale opravdu už těch nastrouhaných)
  • 5 lžic obilného sirupu (dávám tento bio rýžový sirup
  • 1 lžíci jemného kukuřičného škrobu
  • 1 bio vanilkový cukr
  • 2 hrsti rozinek (množství dle chuti)
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 2 lžičky skořice

Postup

  1. Povolené máslo zpracujte dohromady s moukou a ostatními ingrediencemi do kompaktní hladké hmoty. Lze to udělat ručně nebo pomocí hnětače. Bochánek těsta zabalte do potravinové folie a nechte ztuhnout v lednici. Než budete chtít těsto dát na menší plech nebo do kulaté formy, tak půlku těsta odkrojte a dejte na chvíli do mrazáku. Půjde pak dobře strouhat 🙂
  2. Připravte si jablečnou náplň. Nastrouhejte na hrubo tolik jablek, abyste jich měli 1 kilo. Nastrouhaná jablka dejte do hrnce, přidejte rozinky, bio vanilkový cukr, k oslazení sirup nebo případně jiné sladidlo, které používáte.
  3. Polovinu těsta vyválejte, dejte na nepřilnavý menší plech a navršte jablečnou náplň.

  4. Nahoru nastrouhejte druhou polovinu ztuhlého těsta a pečte na 190 stupňů asi 35 minut. Dle zkušeností, do zezlátnutí …

TIPY

  • To, jak jablečnou náplň osladíte záleží samozřejmě na typu jablek a na tom, kolik cukru chcete nebo můžete. Někdo ocení přirozenou chuť moučníku a budou mu k oslazení bohatě stačit rozinky a vanilkový cukr. Já náplň přislazuji obilnými sirupy. Mezi mé favority patří rýžový pro svou neutrální jemnou chuť. Dětem ho dávám i na jáhlovou kaši nebo škubánky s mákem. Teď jsem si zvykla kupovat toto velké rodinné balení, z ekonomického hlediska se vyplatí.

  • Rozinky kupujte chemicky neošetřené. Stačí se podívat na složení! A pokud máte rozinky sířené, tak je před použitím alespoň pomocí sítka propláchněte horkou vodou.

  • Citrónovou šťávu přidávám do jablečné náplně podle typu jablek nebo podle toho, zda mám doma citrón. Když citróny kupuji, tak preferuji BIO. Ty se musí také pečlivě omýt kartáčkem, jejich kůru ale pak ráda používám při pečení nebo si ji nasuším.

  • Kypřící prášek do pečiva kupujte rozhodně v bio kvalitě. Já používám tento bezfosfátový.

Tenhle moučník je sázkou na jistotu. Kombinace křehkého těsta a vyladěné bohaté jablečné náplně zkrátka nezklame.

Teď jde jen o to nesníst na posezení půlku plechu, protože není důležité co a v jaké kvalitě, ale také kolik 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...