Když bych tento recept nazvala „Těstoviny s pórkem, balkánským sýrem a slaninou“, tak bych vám hned prozradila, o co v tomto rychloreceptu jde 🙂 Penne ala Balkán je přeci jen o něco poetičtější 🙂
Množství surovin si samozřejmě upravte dle počtu strávníků, rozhodně ale nešetřete na pórku.
Na 3 porce budete potřebovat
¾ balení těstovin penne (trubky)
1 velký pórek
1 balení balkánského sýra (cca 200g)
15 – 20 dkg libové anglické slaniny (kdo by chtěl dietnější, může použít šunku)
Trochu oleje
Postup
Penne uvařte dle návodu, aby byly tzv. na skus. Deci vody, ve které se těstoviny vařily, si nechte stranou.
Mezitím si omyjte pórek a nakrájejte ho na slabá kolečka nebo půlkolečka
Nakrájejte slaninu.
Na rozehřátou pánev kápněte trochu oleje a na něm orestujte pórek spolu se slaninou (šunkou) cca 4 minuty.
Pak můžete směs krátce podusit pod pokličkou, aby pórek hezky změkl, zkrátka, aby při kousání nebyl nepříjemný 🙂
Odstavte z plotny a přidejte těstoviny a nastrouhaný balkán.
Opatrně míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
Jako „fígl“ na závěr přilijte asi deci vody, ve které se těstoviny vařily. Uvidíte, že sýr se krásně rozpustí a bude mít výbornou konzistenci.
Jídlo už není nutné jakkoliv solit či dochucovat.
Něco navíc k receptu
Balkánský sýr je druh měkkého sýra s typickou slanou chutí, který byl vyráběn původně z ovčího mléka. Současné typy prodávané ve střední Evropě jsou ale vyráběny z kravského mléka. Sýr má širokou škálu použití, v zemích svého původu je široce využíván pro ochucování jídel, ale také jako součást samotného jídla. Mnohdy bývá zaměňován se sýrem feta – nejedná se ale zcela o totéž. Sýr feta má svůj původ v Řecku a zraje podle tradiční receptury.