Recept

Penne ala Balkán – do 15 minut na talíři

Vyzkoušejte tento recept na velice chutné a rychlé těstoviny ochucené výrazným balkánským sýrem.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když bych tento recept nazvala „Těstoviny s pórkem, balkánským sýrem a slaninou“, tak bych vám hned prozradila, o co v tomto rychloreceptu jde 🙂 Penne ala Balkán je přeci jen o něco poetičtější 🙂

Množství surovin si samozřejmě upravte dle počtu strávníků, rozhodně ale nešetřete na pórku.

Na 3 porce budete potřebovat

  • ¾ balení těstovin penne (trubky)
  • 1 velký pórek
  • 1 balení balkánského sýra (cca 200g)
  • 15 – 20 dkg libové anglické slaniny (kdo by chtěl dietnější, může použít šunku)
  • Trochu oleje

Postup

  1. Penne uvařte dle návodu, aby byly tzv. na skus. Deci vody, ve které se těstoviny vařily, si nechte stranou.
  2. Mezitím si omyjte pórek a nakrájejte ho na slabá kolečka nebo půlkolečka
  3. Nakrájejte slaninu.
  4. Na rozehřátou pánev kápněte trochu oleje a na něm orestujte pórek spolu se slaninou (šunkou) cca 4 minuty.
  5. Pak můžete směs krátce podusit pod pokličkou, aby pórek hezky změkl, zkrátka, aby při kousání nebyl nepříjemný 🙂
  6. Odstavte z plotny a přidejte těstoviny a nastrouhaný balkán.
  7. Opatrně míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
  8. Jako „fígl“ na závěr přilijte asi deci vody, ve které se těstoviny vařily. Uvidíte, že sýr se krásně rozpustí a bude mít výbornou konzistenci.
  9. Jídlo už není nutné jakkoliv solit či dochucovat.

Něco navíc k receptu

Balkánský sýr je druh měkkého sýra s typickou slanou chutí, který byl vyráběn původně z ovčího mléka. Současné typy prodávané ve střední Evropě jsou ale vyráběny z kravského mléka. Sýr má širokou škálu použití, v zemích svého původu je široce využíván pro ochucování jídel, ale také jako součást samotného jídla. Mnohdy bývá zaměňován se sýrem feta – nejedná se ale zcela o totéž. Sýr feta má svůj původ v Řecku a zraje podle tradiční receptury.

Dobrou chuť!

Autor: Kamila Metzová

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...