Recept

Pečené placičky z tofu a zeleniny s domácí rajčatovou omáčkou

Placičky ze zeleniny a tofu pečené v troubě, které si můžete vychutnat s pořádnou porcí výrazné rajčatové omáčky, nebo je sníst jen tak.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Toto jídlo vzniklo tak, že jsem měla chuť uvařit něco z rajčat. Omáčku. Ale co k ní? Co třeba nějaké kuličky nebo placičky? Ale bez masa! A také bez pánve plné přepáleného oleje. Takže do trouby s nimi 🙂

A když je dobrá rajčatová omáčka, dá se s ní vymyslet kdeco. Klasikou je smíchat ji s dobrými těstovinami, perfektně sedne ale i k ricottovým nokům nebo právě těmto zeleninovým placičkám.

Tyto jsou v kombinaci s tofu, které je zdrojem bílkovin, a placičky jsou díky němu sytější.

Na omáčku ze sekaných rajčat budete potřebovat

  • 2 plechovky sekaných rajčat
  • bazalku (čerstvá nebo sušená)
  • stroužek česneku
  • sůl, pepř, třtinový cukr

Na placičky budete potřebovat

  • 300 g zeleninové směsi (dala jsem mrkev, hrášek, květák, kukuřici
  • 1 balení bio tofu (marinované, cca 180 g)
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 2 plátky rozdrceného celozrnného toustového chleba (můžete dát i strouhanku, kukuřičnou strouhanku, případně i jemně mleté ovesné vločky)
  • Na dochucení sůl, bylinky apod.)

Postup

  1. Omáčku si připravíte zcela bezpracně tak, že do menšího hrnce vyklopíte 2 plechovky sekaných rajčat. Rajčata jen ochuťte bazalkou, solí, třtinovým cukrem a nechte na mírném stupni probublávat asi 20 minut. Omáčka se lehce zredukuje a přirozeně zahustí.
  2. Zeleninu na placičky krátce orestuje na pánvi a rozmixujte na jemno. Tofu také rozmixujte do hladka. Přidejte vejce, rozemletý toustový chléb, 1 lžíci olivového oleje, ochuťte solí, případně bylinkami.
  3. Hmotu nanášejte lžící na pečící papír potřený olejem, dělejte malé kopečky, které jen upravte do tvaru malé placičky. Mně jich vyšlo přesně 16.
  4. Pečte na 200 stupňů cca 20 minut dozlatova.

TIP

  • Pro vyladění chuti můžete ještě na závěr do omáčky kápnout trochu balzamikového krému. Dá se pořídit s různými příchutěmi. Třeba ta pomerančová stojí za vyzkoušení.

Upečené placičky jsou výborné jak teplé, tak studené, mohou skvěle posloužit i jako jídlo kamkoliv s sebou. Nejsou totiž mastné a nerozpadají se 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...