Recept

Pečené brambory s křupavou brokolicí a sýrovým dresingem

Jednoduché a nenáročné jídlo, které rozhodně potěší vaše chuťové buňky.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Pečené brambory v troubě jsou moje oblíbené jídlo. Ráda si je doplňuji různými saláty, dušenou mrkvičkou, rybou…Naposledy jsem je dělala s brokolicí. Brokolici v kuchyni používám především ve dvou formách – zapečenou v troubě s mozarellou a pak v polévkách. Nevýhodou ale je, že se brokolice většinou tepelně upravuje delší dobu a tím ztrácí cenné látky.

Nejšetrnější úpravou je připravit brokolici nad párou. Nejde ovšem jen o páru, ale i o délku úpravy. 5 minut stačí k tomu, aby byla brokolice tepelně upravená a zůstala zářivá a křupavá.

Budete potřebovat

(množství si uzpůsobte dle počtu porcí)

  • Menší brambory
  • Brokolici
  • Koření na brambory – celý kmín, sůl,bylinky dle chuti, např. oregano
  • Olivový olej
  • Zakysanou smetanu (raději méně tučnou)
  • Nivu nebo jiný sýr podobného typu (co nejvíce čerstvý a chlazený)

Postup

  1. Brambory omyjte a pokud je to potřeba, tak i oškrábejte. Nakrájejte je na měsíčky, promíchejte s olivovým olejem, solí a celým kmínem. Můžete přidat i sušené bylinky dle chuti.
  2. Vložte do pekáčku a pečte v předem vyhřáté troubě na 200° cca 30 minut.
  3. Brokolici rozeberte na menší růžičky a připravte nad párou. Brokolici dělejte nad párou 5 – 7 minut. Bohatě to stačí. Brokolice obsahuje velké množství cenných látek a když ji budete vařit ve vodě, či ji zbytečně převařovat, přijdete o ně…Navíc rozbředlá brokolice není nic dobrého…a ještě ztratí tu nádhernou zářivou barvu.
  4. Pak už si umíchejte jen sýrovou „omáčku“ tak, že nastrouháte na jemno nivu do zakysané smetany.
  5. Pečené brambory spolu s brokolicí nandejte na talíř a přelijte sýrovou omáčkou.

Velice jednoduché a dobré.

Jak moc jsou modré plísňové sýry (ne)zdravé?

Plísňové sýry jsou mezi lidmi oblíbené pro svou typickou aromatickou chuť. Pokud to vezmeme z pohledu zdravé výživy, tak plísňové sýry mají spíš negativa, než pozitiva. Problémem jsou plísňové kultury. Stačí nesprávné skladování nebo překročení doby použitelnosti a tzv. ušlechtilé plísně mohou produkovat zdraví nebezpečné mykotoxiny, navíc se mohou přidat ještě další nebezpečné plísně. Při výběru, koupi a následném skladování plísňových sýrů dbejte tedy zejména na to, aby byly sýry dostatečně chlazené a byly co nejčerstvější. Tím zabráníme procesu, kdy se z ušlechtilé plísně stane plíseň nebezpečná. Plísňové sýry v žádném případě nejsou vhodné pro děti a těhotné ženy.

Pokud by někomu na talíři u tohoto receptu chyběla nějaká ta bílkovina navíc, můžete si k tomuto zeleninovému talíři uvařit jedno vejce na tvrdo a nakrájet ho na měsíčky. K sýrové omáčce se hodí.

Dobrou chuť!

Kamila

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...