Batáty můžete použít stejně jako brambory. Vyrobit z nich kaši, placky, skvělé jsou pečené. Lze si je velmi snadno oblíbit díky jejich jedinečné chuti.
Batátům se také říká “sladké brambory”. Kromě jemné výjimečné nasládlé chuti vynikají svými nutričními hodnotami. Jsou významným zdrojem komplexních sacharidů a betakarotenu. Narozdíl od brambor obsahují hodně vlákniny, vydržíte po nich tedy déle sytí. Rozhodně mají své místo ve zdravém jídelníčku.
Kromě klasické přípravy využívám batáty třeba i na pomazánky nebo je přidávám i do rajčatové omáčky na špagety.
Zelené bylinky (sušené i čerstvé, třeba petržel, koriandr, oregano)
Pro zajímavou sladší chuť lze přidat rozinky
Postup
Batáty oškrábejte a nakrájejte na větší kostky.
Ve větší míse je pokapejte olejem a okořeňte, jak je libo. Mojí oblíbenou variantou je sůl, pepř, drcený kmín, oregano nebo červená paprika. Další variantou pak kari a rozinky nebo med, hořčice a sezam. Nic nezkazíte jakýmikoliv nasekanými bylinkami. Ty čerstvé je však nejlepší nepéct a přidat je až na talíři.
Ochucené batáty vsypte do pekáčku, větší množství pak na plech, který je možné vyložit pečicím papírem. Pečte na 180 stupňů asi 20 minut.
TIP
Z mé zkušenosti jsou batáty upečené dříve než brambory a chovají se trochu jinak. Rozhodně je nepřepečte, mají pak tendence být až příliš měkké, jakoby rozvařené. Méně je více.