Recept

Pečená zelenina s dýní Hokaido + cizrnové placičky + jogurtový dip tahini

Do zlatova pečená zelenina v troubě, která je díky barevné paprice a zářivé dýni tak atraktivní. Stačí jen každý kousek napíchnout na vidličku a namočit do domácího jogurtového dipu vyladěného sezamovou pastou Tahini. Talíř skvěle doplní rychlé cizrnové placičky. Celá pánev zmizí natotata.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

 Ingredience na 1 pánev do trouby

  • 1 barevná paprika
  • 1 červená cibule
  • 2 střední brambory předvařené ve slupce
  • 1 malá cuketa (nebo jiná zelenina dle sezóny)
  • Proužky dýně Hokaido včetně slupky
  • Přepuštěné máslo Ghí
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř
  • Oblíbené koření na zeleninu

Na tahini DIP

  • 1 hustý bílý jogurt
  • 1 lžíce Tahini – pasta z pražených sezamových semínek – doporučuji tuto HORIZON TAHIN
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce sladkého sirupu nebo medu – doporučuji zdravé Čekankové slazení Countrylife

Zeleninu a dip vhodně doplňte o další živiny podle toho, jak syté jídlo potřebujete. K zelenině a dipu sedí různé luštěninové placičky, marinované opečené tofu, ryba, vejce nebo jen kousek kváskového celozrnného žitného chleba.

 Postup

  1. Troubu rozehřeju na 190 stupňů. Pánev či malý pekáček vhodný do trouby vymažu přepuštěným máslem. Naházím do něj proužky cibule a plátky předvařených brambor. Ideální je, když jsou předem vařené ve slupce a vychladlé. V nouzi lze použít i syrové brambory, není to ale “ono”. K cibuli a bramborám přidám ještě proužky papriky. Osolím, zakápnu olejem a dám péct asi na 20 minut.

  2. Po 20 minutách přidám špalíčky cukety a proužky dýně. Ty nepotřebují tak dlouhou úpravu. Dýni a cuketu zase trošku osolím a teď veškerou zeleninu posypu oblíbeným kořením. Někdy dávám grilovací, jindy orientální nebo jen bylinkové. Peču do lehkého zezlátnutí dýně a cukety dalších 20 minut.

  3. Zatímco se peče zelenina, připravím si DIP jednoduše tak, že všechny ingredience na něj smíchám malou metličkou do hladké konzistence a chuť vyladím tak, aby mi seděla.

TIP č. 1

Jak už jsem psala, k pečené zelenině se hodí různé luštěninové placičky. Můžete si udělat “od nuly” domácí placičky třeba z červené čočky, nebo jednoduše použít tuto směs Crispins cizrnové placičky. Ty vidíte na fotce a mám je ráda v zásobě. Zvládne si je sama udělat dcera a u nás doma oceníme, že jsou bezlepkové.

 TIP č. 2

Sezamová pasta Tahini je pasta z opražených dýňových semínek. Někteří výrobci tahini prodávají jako tekutou omáčku. Mně vyhovuje hustější konzistence. Pro jemnější chuť doporučuji Tahini bílé, pro výraznější praženou chuť zase tmavé tahini. Já jsem “závislá” konkrétně na tomto Tahini bez soli Horizon. Když tahini poprvé otevřete, může být ve sklenici odělený olej od semínek. Stačí tomu dát minutku a dlouhou čistou lžičkou obsah propojit do hladké konzistence.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...