Ingredience na 1 pánev do trouby
- 1 barevná paprika
- 1 červená cibule
- 2 střední brambory předvařené ve slupce
- 1 malá cuketa (nebo jiná zelenina dle sezóny)
- Proužky dýně Hokaido včetně slupky
- Přepuštěné máslo Ghí
- Olivový olej
- Sůl, pepř
- Oblíbené koření na zeleninu
Na tahini DIP
- 1 hustý bílý jogurt
- 1 lžíce Tahini - pasta z pražených sezamových semínek - doporučuji tuto HORIZON TAHIN
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce sladkého sirupu nebo medu - doporučuji zdravé Čekankové slazení Countrylife
Zeleninu a dip vhodně doplňte o další živiny podle toho, jak syté jídlo potřebujete. K zelenině a dipu sedí různé luštěninové placičky, marinované opečené tofu, ryba, vejce nebo jen kousek kváskového celozrnného žitného chleba.
Postup
Troubu rozehřeju na 190 stupňů. Pánev či malý pekáček vhodný do trouby vymažu přepuštěným máslem. Naházím do něj proužky cibule a plátky předvařených brambor. Ideální je, když jsou předem vařené ve slupce a vychladlé. V nouzi lze použít i syrové brambory, není to ale "ono". K cibuli a bramborám přidám ještě proužky papriky. Osolím, zakápnu olejem a dám péct asi na 20 minut.
Po 20 minutách přidám špalíčky cukety a proužky dýně. Ty nepotřebují tak dlouhou úpravu. Dýni a cuketu zase trošku osolím a teď veškerou zeleninu posypu oblíbeným kořením. Někdy dávám grilovací, jindy orientální nebo jen bylinkové. Peču do lehkého zezlátnutí dýně a cukety dalších 20 minut.
Zatímco se peče zelenina, připravím si DIP jednoduše tak, že všechny ingredience na něj smíchám malou metličkou do hladké konzistence a chuť vyladím tak, aby mi seděla.
TIP č. 1
Jak už jsem psala, k pečené zelenině se hodí různé luštěninové placičky. Můžete si udělat "od nuly" domácí placičky třeba z červené čočky, nebo jednoduše použít tuto směs Crispins cizrnové placičky. Ty vidíte na fotce a mám je ráda v zásobě. Zvládne si je sama udělat dcera a u nás doma oceníme, že jsou bezlepkové.
TIP č. 2
Sezamová pasta Tahini je pasta z opražených dýňových semínek. Někteří výrobci tahini prodávají jako tekutou omáčku. Mně vyhovuje hustější konzistence. Pro jemnější chuť doporučuji Tahini bílé, pro výraznější praženou chuť zase tmavé tahini. Já jsem "závislá" konkrétně na tomto Tahini bez soli Horizon. Když tahini poprvé otevřete, může být ve sklenici odělený olej od semínek. Stačí tomu dát minutku a dlouhou čistou lžičkou obsah propojit do hladké konzistence.
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.