Recept

Pečená krůtí stehna po provensálsku s úžasnou šťávou

S tímto receptem doma naděláte parády a ani vás to nebude stát moc času.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

S tímto receptem doma naděláte parády a ani vás to nebude stát moc času. Jen dáte stehna do pekáčku, ani brambory nemusíte škrábat, ochutíte, zalijete a trouba už se dál postará sama. Strčit maso do trouby zvládne i pravý kuchařský antitalent, horší už to může být s chutí a s tou nebude u tohoto receptu problém, chutí je v něm dostatek 🙂 Jednou jsem vynechala víno, které jsem zrovna neměla k dispozici, a receptu to nijak zásadně neuškodilo …

Na 4 porce budete potřebovat

  • 2 krůtí stehna
  • Brambory se slupkou nakrájené na měsíčky (na osobu počítejte 2 větší brambory)
  • 1 velkou palici česneku, napříč překrojenou
  • 100 ml bílého vína (to můžete vynechat a nahradit ho vývarem)
  • 100 ml drůbežího vývaru
  • provensálské koření
  • 1 biocitrón
  • kmín, sůl a kuličky pepře

Postup

  1. Krůtí stehna osolte, okmínujte a lehce posypte kuličkami pepře.
  2. Vložte do pekáče a všude kolem stehen rozložte neoškrábané, omyté a na měsíčky pokrájené brambory. Brambory také osolte a pak vše ještě ochuťte provensálským kořením. Sypu jej jak na maso, tak i trochu na brambory.
  3. Přidejte celý překrojený česnek, vlijte víno i vývar, překryjte alobalem či poklopem a vložte do trouby, kterou jste předehřáli na cca 200°C, horkovzdušnou na 180.
  4. Zhruba v polovině doby pečení přilijte šťávu z půlky citronu, dále stehna i brambory můžete v průběhu pečení přelévat vzniklou šťávou. Překrojený citron můžete nechat péct spolu s masem, zkusila jsem to, dle mého názoru ale pak už chuť jídla byla až moc citronová.
  5. Dle různých rad a receptů by krůtím stehnům měla v troubě stačit hodina. Já je ale vždy peču hodinu a půl, abych měla jistotu, že budou zcela měkká. Krůtí maso je přeci jen o něco tužší, než kuřecí.

TIPY

  • Toto jídlo můžete připravit i s kuřecími stehny, pokud ale máte na výběr, vždy zvolte raději ta krůtí. Důvodem je kvalita masa.

  • Pokud doma bílé víno nepijete nebo máte pouze takové skvosty, které si rozhodně nezaslouží nalít do pekáčku s jídlem, kupte si v supermarketu malou 250ml lahvičku s vínem.

Já osobně jsem si toto jídlo velice oblíbila, je skoro bez práce a kombinace česneku, citronové šťávy, výpeku z masa a provensálského koření je jedna z mých oblíbených 🙂

Dobrou chuť!

Kamila

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...