Občas se mi stane, že rýže uvařím více, než je potřeba. Znáte to. Sice vím, že na porci stačí 60g, ale spíš to tam sypu od oka. Ze zbytku bílé řýže (kulatozrná, jasmínová, dlouhozrná) je nejlepší udělat třeba rýžovou kaši pro děti. Typ parboiled, který jsem si poslední dobou oblíbila však na kaši vhodný není. Rýže se nerozvaří a zůstává sypká, což je jinak samozřejmě výhoda. Napadlo mě tedy upravit ji tímto způsobem, kdy mi inspirací byla červená mexická rýže.
Budete potřebovat
Uvařenou rýži (sypký typ, např. parboiled)
Cibuli
Olivový olej
Žlutou nebo oranžovou papriku
Koření sladká paprika
Postup
Na nepřilnavé pánvi orestujte na olivovém oleji nakrájenou cibuli.
Po chvíli přidejte na kousky nakrájenou papriku a dál restujte. Zasypte sladkou paprikou, krátce promíchejte, aby se paprika nepřepálila a přidejte rýži.
Vše prohřejte, promíchejte a máte hotovo.
Rýži můžete jíst jako přílohu, dobrá je i samotná.
Nedoporučuji tento recept připravovat z lepivé rýže, nebylo by to ono. Rýže musí být sypká, např. již zmíněná parboiled.
Rýže parboiled – v čem je jiná?
Rýže se upravuje speciálním technologickým postupem, při němž se po namáčení neloupané rýže působením vysokotlaké páry „vtlačí“ dovnitř zrna rozpuštěné vitaminy a minerální látky z povrchových vrstev, dále se pak zpracovává jako běžná rýže. Zmíněný postup má vliv na konzistenci rýže, která je kyprá a nelepí se.