Recept

Papriková rýže – nápad, jak chutně využít zbylou rýži

Někdy se uvaří rýže více, než je potřeba. Tady je jedna z možností, jak ji využít.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Občas se mi stane, že rýže uvařím více, než je potřeba. Znáte to. Sice vím, že na porci stačí 60g, ale spíš to tam sypu od oka. Ze zbytku bílé řýže (kulatozrná, jasmínová, dlouhozrná) je nejlepší udělat třeba rýžovou kaši pro děti. Typ parboiled, který jsem si poslední dobou oblíbila však na kaši vhodný není. Rýže se nerozvaří a zůstává sypká, což je jinak samozřejmě výhoda. Napadlo mě tedy upravit ji tímto způsobem, kdy mi inspirací byla červená mexická rýže.

Budete potřebovat

  • Uvařenou rýži (sypký typ, např. parboiled)
  • Cibuli
  • Olivový olej
  • Žlutou nebo oranžovou papriku
  • Koření sladká paprika

Postup

  1. Na nepřilnavé pánvi orestujte na olivovém oleji nakrájenou cibuli.
  2. Po chvíli přidejte na kousky nakrájenou papriku a dál restujte. Zasypte sladkou paprikou, krátce promíchejte, aby se paprika nepřepálila a přidejte rýži.
  3. Vše prohřejte, promíchejte a máte hotovo.

Rýži můžete jíst jako přílohu, dobrá je i samotná.

Nedoporučuji tento recept připravovat z lepivé rýže, nebylo by to ono. Rýže musí být sypká, např. již zmíněná parboiled.

Rýže parboiled – v čem je jiná?

Rýže se upravuje speciálním technologickým postupem, při němž se po namáčení neloupané rýže působením vysokotlaké páry „vtlačí“ dovnitř zrna rozpuštěné vitaminy a minerální látky z povrchových vrstev, dále se pak zpracovává jako běžná rýže. Zmíněný postup má vliv na konzistenci rýže, která je kyprá a nelepí se.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...