Recept

Obalovaný květák pečený v troubě – vynikající, nemastný, křupavý

Květák kam se podívám a co s ním? Nejjednodušší je udělat polévku nebo květákový mozeček. Obalovat a smažit ho na pánvi se už ale každému nechce. Teď si ale můžete tuto výbornou klasiku dopřát celkem pohodlně a bez nutnosti plné pánve přepáleného oleje. Upečte ho v troubě :) Květák navíc není nutné předvařovat. Šetříte svůj čas na všech frontách :)

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Ze zdravotního či výživového hlediska mohu říct, že zeleninu je nejlepší konzumovat buď v syrovém stavu nebo šetrně tepelně upravenou. Podušenou, či na páře. Občas ale vyloženě dostanu chuť na jídla typu obalovaný celer, obalovaná cuketa, mrkvové placičky. Naprosto u mě vyhrává obalovaný květák. Zároveň ale nesnáším smažení. Můžu mít sebelepší olej, který se nepřepaluje, stejně se to ale trochu přepaluje a jde z toho takový ten smaženkový odér, kterým načuchnu já, závěs a asi všechno doma a musim pak pro jistotu odpojit požární hlásič.

Obalovaného květáku se ovšem jen tak nevzdám, tak jsem ho začala péct v troubě. Je to geniální.

Budete potřebovat

  • 1 květák rozebraný na růžičky (nepředvařuje se)
  • Kukuřičnou strouhanku
  • Na těstíčko 4 vejce, asi 8 lžic mouky a sůl
  • Olej

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 stupňů a připravte si těstíčko na obalování růžiček květáku. Do mísy rozklepněte 4 vejce a přidejte libovolnou hladkou mouku (může být i bezlepková) tak, aby vzniklo polohusté těstíčko. Vychází to na asi 8 lžic mouky, ale každá mouka jinak saje, každé vejce je jinak velké. Mrkněte na fotku v postupu. Těstíčko dostatečně osolte. Květák se jinak nesolí.
  2. Květák rozeberte na růžičky a ty syrové obalujte v těstíčku poctivě tak, aby i nějaké těstíčko zateklo dovnitř růžičky.
  3. Obalujte v kukuřičné strouhance. Zkuste fígl s pytlíkem, je to celkem praktické.
  4. Obalený květák rozložte na plech vyložený pečicím papírem a potřeným olejem. Pokud chcete květák opravdu křupavý, můžete ho ještě jemně zvrchu potřít pomocí mašlovačky olejem.
  5. Pečte na 200 stupňů dozlatova, trvá to asi 45 minut.

Výsledkem jsou zlatavé křupavé nemastné růžičky květáku, které jsou vynikající nejen teplé, ale i studené. Dokážu si je představit i jako vhodné jídlo do krabičky někam s sebou.

Výhoda je také to, že při pečení v troubě nevznikají tak vysoké teploty jako při smažení, takže se lze lépe vyhnout vzniku toxických látek.

Květák do trouby a už nikdy jinak! 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...